“Zorg aan moeders en pasgeborenen moet verbeterd worden.”

Donderdag 5 mei 2022- De zorg aan moeders en pasgeborenen moet verbeterd worden. Dit zegt Griselda van der Leeuw, hoofd van de verloskamer van het Diakonessenhuis tijdens de viering van de Internationale Dag van de Verkoskundige. Zij geeft verder aan dat in Suriname het aantal moedersterftes vrij hoog is. Er moet gewerkt worden aan het terugdringen hiervan. In verband met de bijzondere dag hebben gepensioneerde verloskundigen een blijk van waardering gehad.

Eén van de problemen waarmee de algehele zorgsector in Suriname momenteel te kampen heeft is het wegtrekken van personeel. Van Der Leeuw, geeft aan dat dit fenomeen zich al eerder heeft voorgedaan en te wijten is aan de economische crisis.
Volgens haar werkt het ziekenhuis echter, wel aan het continu opleiden van nieuwe krachten. Zij stelt verder dat er de afgelopen periode grote mijlpalen zijn bereikt binnen de verloskunde sector met de komst van technologische ontwikkelingen.

Er moet echter meer geïnvesteerd worden in het aanbieden van kwalitatieve zorg.De eerste mannelijke verloskundige in de Surinaamse geschiedenis is Arnold Foe Aman. Hij werd ook gewaarderd voor zijn circa 12 jaar lange bijdrage aan deze sector.

Source