‘Yes, ik heb weer een borst!’

door Valerie Fris

PARAMARIBO — Een collega bij wie pas borstkanker is ontdekt steunen door zelf een bewustwordingssessie te organiseren. Zo hebben de leerkrachten van de basisschool Little Mounds of Clay de borstkankermaand afgesloten. Audrey Renardus-Trustfull (55), bestuurslid van stichting Pink Ribbon, heeft daarbij haar ervaring met de ongeveer twintig leerkrachten gedeeld.

“Yes, ik heb weer een borst!” Dat was de gedachte die door Renardus-Trustfull ging toen ze uit de narcose kwam na een borstconstructie. Dertien jaar geleden, terwijl ze bezig was zich in te smeren met bodylotion, voelde zij een knobbel en aarzelde geen moment. “Ik maakte contact met mijn huisarts die mij meteen doorverwees voor het maken van een mammografie. Daarbij bleek dat er kwaadaardige cellen waren geconstateerd in de rechterborst.”

“Mijn partner is er altijd voor me geweest. Hij was ook mijn kracht.”

Voor Renardus-Trustfull volgde een intensief behandelplan: vier zware chemo’s, twaalf lichte chemo’s, borstamputatie, 25 bestralingen en vervolgens de reconstructie. “Ik heb daarna ook nog een jaar medicijnen gekregen via infuus”, vertelt ze. “Het was een zwaar plan, maar ik sloeg me erdoorheen.” Haar kinderen, die toen erg jong waren – één om twaalf jaar – waren haar drijfveer. “Ik wilde ze graag zien opgroeien.”

Borst verwijderd

Renardus-Trustfull bewondert zichzelf dat ze er sterk doorheen ging. “Maar dat kwam vooral door de mensen om mij heen die mij aanmoedigden om niet op te geven. Als je mensen om je heen hebt die meegaan in de misère en ellende dan ondersteunt dat je niet. Mijn partner is er altijd voor me geweest. Hij was ook mijn kracht.”

Hij heeft geen moeite met het feit dat haar borst is verwijderd. “Ik sta natuurlijk wel voor de spiegel, maar ik heb nooit een moment van walging of wat dan ook gehad. Ik ben gewoon dankbaar dat het goed is afgelopen en dat ik weer gezond ben”, zegt Renardus-Trustfull. Nadat ze haar levensverhaal had gedeeld, was de opluchting, dat er hoop is, zichtbaar te merken bij de leerkrachten.

Generated by Feedzy