Wit-Russen die atlete Kristina Tsimanoeskaja hielpen verliezen accreditatie

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) meldde vrijdag (lokale tijd) dat het besloten heeft de accreditaties in te trekken. Niet alleen moesten de twee personen het olympisch dorp verlaten, door de coronamaatregelen betekent het dat ze ook niet langer in Japan mogen verblijven.

„In het belang van het welzijn van Wit-Russische atleten die op dit moment nog in Tokio zijn heeft het IOC gisteravond de accreditaties van de twee coaches ingetrokken”, meldt het comité in een verklaring. „De twee coaches hebben wij verzocht het olympisch dorp per direct te verlaten en zij hebben dat ook gedaan.”

De gevluchte 24-jarige Tsimanoeskaja uit Wit-Rusland kwam donderdag aan in Polen. Ze was wegens kritiek op haar coaches zondag uit de olympische ploeg gezet, waarna haar coaches haar dwongen huiswaarts te vliegen. In plaats daarvan ging Tsimanoeskaja naar de Poolse ambassade in Tokio, die haar om humanitaire redenen een visum had aangeboden.

Het IOC meldt dat het een onderzoek instelt naar het incident om „de rol die de coaches speelden op te helderen.” Het olympische team van Wit-Rusland heeft nog niet gereageerd op de ontwikkelingen.

Het incident heeft opnieuw de aandacht gevestigd op Wit-Rusland. De overheid treedt daar hard op tegen mensen met afwijkende meningen sinds een golf van protest het land opschudde na de verkiezingen vorig jaar. Volgens de oppositie is er toen fraude gepleegd om president Aleksandr Loekasjenko aan de macht te houden.

Source