Winkeliers in clinch met koers

Tekst en beeld Arjen Stikvoort

PARAMARIBO — Winkeliers zitten met hun handen in het haar. Met de huidige fluctuerende koers is het bijna geen doen meer om alle producten steeds van een andere (hogere) prijs te voorzien. “Ik word er al moe van. Dit is al de vijfde keer in de maand. En hoeveel van deze gaan er nog komen?” beschrijft werkneemster Sabrina van Supermarkt Hongli haar gevoel. Ze ziet de klanten nog wel komen in de winkel, “want zij moeten toch ook eten?”

De omzet is volgens Sabrina wel gedaald. Klanten gaan anders te werk in de winkel. Ze denken en overwegen alles. Manager Rabin van Supermarkt Kaki aan de Tourtonnelaan pakt een pak gefrituurde frietjes voor de saoto. “Als dit pak voor de klant te duur is, gaat hij in plaats van het te kopen, zelf aardappelen aanschaffen en zelf het product vervaardigen. Dat is dan weer een besparing”, zegt hij.

“Meer produceren en minder importeren. Mensen moeten zelfvoorzienend worden”

WOVS-voorzitter Gretl Wolfram

Suriname is een importeconomie. Dus is het land afhankelijk van de producten die uit het buitenland komen en die zijn ook vrijwel allemaal in prijs gestegen, meent de manager. De omzetten ziet hij ook dalen. “Bij lage prijzen verkoop je meer, maar bij hoge prijzen dalen de verkoopcijfers en dus ook de omzet.”

De koers is, aldus Rabin, anderhalf jaar stabiel gebleven. “Er is een grote krapte aan valuta op de markt waarmee de importen moeten worden betaald. Dat drijft de koers op en de prijzen zullen evenredig in percentage meestijgen. Het is het spel van vraag en aanbod.”

Koers beteugelen

Gretl Wolfram, voorzitter van de Winkeliers- en Ondernemersvereniging Suriname (WOVS), is duidelijk in haar antwoord wat de winkeliers zouden kunnen doen met zo een oplopende koers. “Ze kunnen niet veel doen. Instabiele koers, of die nou stijgt of daalt, het maakt het plannen moeilijk. Het enige wat ze kunnen doen, is overleven. En hopen dat de groothandelaren ze niet overslaan en (nog meer) rechtstreeks aan de man verkopen.” Wolfram is klip en klaar over het beteugelen van de koers. “Meer produceren en minder importeren. Mensen moeten zelfvoorzienend worden.”

Generated by Feedzy