Willem-Alexander weet nog niet of hij naar WK in Qatar gaat

Koning Willem-Alexander weet nog niet of hij naar het WK voetbal in Qatar gaat dat op 20 november begint. De koning zei dat ook zijn persoonlijke gevoelens zullen meespelen of hij op de tribune gaat zitten als het Nederlands Elftal zijn opwachting maakt.

De koning werd in een persgesprek in Thessaloniki, aan het slot van een staatsbezoek aan Griekenland, ook gevraagd of hij niet bang is om in Qatar in ongemakkelijke situaties terecht te komen. Zoals bij de bekende foto van de koning die een biertje drinkt met de Russische president Poetin op de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014.

Volgens de koning was die situatie anders. “Toen was er niks aan de hand tussen Nederland en Rusland. Het staatshoofd had zichzelf uitgenodigd in het Holland Heineken House.” Of de koning daadwerkelijk afreist naar Qatar moet nog blijken. “Er is nog veel tijd om iets te beslissen”, klonk het.

Hier de beelden van het gesprek over Qatar:

Verder verwees de koning naar de brief van minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer over de politieke delegatie die Nederland naar het WK voetbal stuurt. Daarin stond dat een regeringsafvaardiging gestuurd zou worden “ter aanmoediging van het Nederlands elftal zoals gebruikelijk bij vergelijkbare grote sportevenementen”. Wie van het kabinet gaat, is nog niet duidelijk.

Premier Rutte zei daarop dat niet is uitgesloten dat de koning op zeker moment ook gaat. “Dat is zeker een optie”, zei hij.

Andere prinsessen ‘flierefluitend door het leven’

Het koningspaar ging ook nog in op de situatie rond hun dochter Amalia. Koningin Máxima zei dat het naar omstandigheden goed met haar ging. “Het is wel heel frustrerend, ze houdt zich moedig en we zijn heel trots op haar.”

De dreiging richting de kroonprinses is ongewijzigd gebleven:

Amalia woont weer bij haar ouders en kan niet zomaar naar buiten, bleek afgelopen maand. Máxima zei dat Amalia het niet erg vond dat dit bekend werd gemaakt. “Ik denk dat ze het wel fijn vond dat men wist in wat voor situatie ze zat. In dat opzicht voelt ze zich begrepen.”

De koning voegde daaraan toe dat Amalia de eerste tentamenronde goed heeft afgesloten. Haar zussen Ariane en Alexia worden niet extra beveiligd, zei de koning nog. “Ze gaan flierefluitend door het leven.” Het koningspaar was in Griekenland voor een driedaags staatsbezoek. Vandaag is de laatste dag van dat bezoek.

Generated by Feedzy