‘Wetteloze wilde westen van de cryptowereld’: Europees Parlement gaat criminaliteit in sector aanpakken

Het Europees Parlement wil optreden tegen anonieme transacties, witwassen en criminele betalingen met cryptomunten. De cryptosector moet beter bijhouden wie geld verstuurt en ontvangt. Europarlementariër Paul Tang legt uit dat anonieme transacties aan banden worden gelegd.

In ‘het wetteloze wilde westen van de cryptowereld’ versturen en ontvangen mensen anoniem geld. Witwassen, terrorismefinanciering en kinderpornobetalingen zijn volgens Tang aan de orde van de dag. “Daarom zal de cryptosector aan dezelfde transparantieverplichtingen moeten voldoen als banken.”

Onder de cowboys in de sector bevinden zich zware criminelen. Er is afgelopen jaar in Europa 2,5 miljard euro verdiend met ransomware, oplichting en verkoop van illegale producten op het darkweb. Hacks waarbij miljoenen aan cryptomunten worden buitgemaakt gebeuren bijna dagelijks.

Daarnaast wordt geschat dat 850 miljoen euro aan vermogensbelasting niet is betaald doordat mensen hun cryptobalans niet doorgeven aan de Belastingdienst over het jaar 2020.

De Franse Financial Intelligence Unit roept het Europees Parlement op om de anonieme transacties aan te pakken. En dat gaan ze doen. Bij het storten en afhalen van crypto moet je je in de toekomst identificeren. Bij een vermoeden van criminaliteit wordt er onderzoek gedaan.

Source