Wetgeving bepaalt verstrekken visvergunningen

Het is duidelijk in de visserijwetgeving opgenomen wat de perken zijn voor het verstrekken van visvergunningen aan derden, laat Antoon Karg, advocaat en juridisch adviseur van de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) weten. De afgelopen maanden is er vaak in het nieuws verschenen, dat de regering 150 visvergunningen zou hebben beloofd aan de Guyanese regering. De regering heeft duidelijk gemaakt, dat het niet juist is dat er 150 visvergunningen zijn beloofd aan de Guyanese regering.

In de Guyanese media werd er op verschillende momenten aangegeven, dat Guyana enige druk uitoefent op Suriname voor het verstrekken van de vergunningen zodat de Guyanese vissers kunnen vissen in Surinaamse wateren. Volgens Udo Karg, voorzitter Suriname Seafood Association (SSA), heeft Guyana geen vis meer in zijn wateren. Ondanks dit gegeven heeft Guyana driemaal zoveel vis geëxporteerd naar het buitenland.

Volgens Karg kan Suriname niet eens het percentage exporteren, dat Guyana aan het exporteren is. Vandaar dat er een biomassaonderzoek gedaan moet worden in de Surinaamse wateren. Het laatste biomassaonderzoek werd rond de jaren zeventig gedaan in Suriname. Karg zegt dat een biomassaonderzoek ruim drie jaar kan duren. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zou met de inkomsten uit de visserijsector kunnen betalen voor een biomassaonderzoek. Er wordt jaarlijks ruim US$ 1 miljoen aan visvergunningrechten geïnd.

De veiligheid van de vissers en het voortbestaan van de visserijsector zijn niet gegarandeerd. Ook het wegtrekken van personeel is een van de vele problemen binnen de sector. Karg zegt dat personen werk vinden op overheidskantoren wat maakt dat de sector doodbloedt vanwege tekort aan mankracht.

Source