WETENSCHAPAsteroïde-crashende missie klaar voor impact

NASA’s DART-ruimtevaartuig staat op het punt tegen de kleine maan van een asteroïde te botsen, in de eerste test van een techniek die ooit zou kunnen worden gebruikt om een ​​gevaarlijke ruimterots op weg naar de aarde af te buigen.

Het vorig jaar gelanceerde DART-ruimtevaartuig (Double Asteroid Redirection Test) zal inslaan op het maantje Dimorphos om te proberen zijn baan rond zijn moederlichaam, de asteroïde Didymos, te veranderen.

Het ruimtevaartuig van 500 kilo, ongeveer zo groot als een golfkarretje, zal zichzelf opzettelijk met een snelheid van 6,6 km/s in de maan laten crashen.

Het is de eerste poging om een ​​asteroïde af te buigen om te leren hoe de aarde te beschermen, hoewel deze specifieke asteroïde geen bedreiging vormt, meldt de BBC.

De live-uitzending van NASA zal beelden bevatten van DART’s DRACO-camera, het enige wetenschappelijke instrument dat het ruimtevaartuig bij zich draagt. De beelden stromen met een snelheid van één per seconde terug naar de aarde en we zullen ze in realtime zien via NASA Television, zegt Space.com.

Ondertussen zal een kleine satelliet genaamd LICIACube, gelanceerd met DART, zelf beelden maken, veilig weg van de plaats van de impact. Die beelden zouden de komende dagen terug naar de aarde moeten stralen.

Generated by Feedzy