Wekdienst 24/5: Debat over VWS-bemoeienis bij OMT-adviezen • Pluimveehouders bijeen in Barneveld

Goedemorgen! Vanavond debatteren Kamerleden over de bemoeienis van het ministerie van VWS met de OMT-adviezen in de coronacrisis en pluimveehouders op de Veluwe komen bijeen vanwege de ernstige vogelgriepuitbraak.

Eerst het weer: Veel bewolking, af en toe zon en zo nu en dan een bui. Frisser dan de afgelopen dagen met maximaal 16 tot 18 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Wat heb je gemist?

De 25 veiligheidsregio’s hebben afgesproken samen op korte termijn duizenden extra opvangplekken te creëren voor asielzoekers. In principe is de afspraak dat elke regio zorgdraagt voor 150 extra noodopvangplekken, waarvoor bijvoorbeeld lege kantoren, evenementen- of sporthallen geschikt kunnen worden gemaakt.

Het is een oplossing bedoeld voor een periode van twee à drie weken. Daarna moet er een structurele oplossing komen. Afgelopen maanden was de situatie in Ter Apel soms schrijnend, met asielzoekers die buiten in een slaapzak lagen en nachtelijke busritten om mensen ergens anders onder te brengen, soms ver van Ter Apel.

Gemeenten kunnen niet gedwongen worden om die opvang te regelen, maar staatssecretaris Van der Burg heeft er alle vertrouwen in dat de kortetermijnopvang wordt gerealiseerd. “Iedereen heeft ermee ingestemd, en ik heb volledig vertrouwen in deze 25 burgemeesters. Het moet ervoor zorgen dat we niet elke dag om 21.30 uur moeten bellen wie er nog plek heeft.”

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een start-up uit Delft heeft een nieuwe manier bedacht om koraal makkelijker te laten groeien. In het koraalrif van Burgers’ Zoo in Arnhem testten ze hun uitvinding, een kunstmatig rif gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal.

Mooie dinsdag!

Source