Wekdienst 13/9: Marengo-proces gaat verder • Koning Charles in Noord-Ierland

Goedemorgen! Het grootscheepse liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi staat weer op de rol. En premier Rutte legt in Suriname een krans bij het monument voor de Decembermoorden.

Eerst het weer: In het noordoosten mogelijk eerst nog wat regen. Verder tot de avond droog met in het noorden geleidelijk ook soms zon. Vanavond in het zuidoosten kans op regen. Het wordt 20 tot 23 graden. De wind is zwak of matig uit het noorden. De komende dagen steeds frisser, met morgen in het zuiden kans op regen.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Wat heb je gemist?

De Oekraïense strijdkrachten hebben sinds begin deze maand zeker 6000 vierkante kilometer grondgebied heroverd op de Russen. Dat heeft de Oekraïense president Zelensky in een video gezegd. Het gaat om gebieden in het zuiden en oosten van Oekraïne. “De opmars van onze strijdkrachten gaat door”, aldus de president.

Afgelopen zondag meldde de Oekraïense legertop dat militairen deze maand 3000 vierkante kilometer grondgebied hadden heroverd. Bij de operaties zouden vele Russen zich hebben overgegeven. Volgens een adviseur van Zelensky zouden zelfs zo veel Russische militairen de strijd hebben opgegeven, dat Oekraïne geen plaats meer heeft om ze vast te houden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Australië is een 77-jarige man gedood door een kangoeroe die hij vermoedelijk als huisdier hield. De man werd thuis in de deelstaat West-Australië met hevige verwondingen aangetroffen door een familielid.

Toen de hulpdiensten arriveerden, konden zij vanwege het agressieve dier eerst niet bij de man komen. Agenten schoten de kangoeroe daarom dood.

Waarschijnlijk was het een wild dier dat de man in huis hield. Alleen in de Australische deelstaat Victoria mag onder strikte voorwaarden een kangoeroe als huisdier worden gehouden. De laatst bekende dodelijke aanval door een wilde kangoeroe in Australië was in 1936.

Fijne dinsdag!

Source