Weduwe Jan Rot over euthanasie: loslaten in liefde

Daan Rot-de Launay, de weduwe van Jan Rot, blikt in haar tweede column in de AD-bijlage Mezza terug op het heftige moment dat haar man euthanasie liet plegen. Rot, die uitgezaaide darmkanker had en vorige maand overleed, wilde niet “nog zwakker” worden en dus moest het gezin “proberen net zo dankbaar en dapper te zijn als Jan”, schrijft Rot-de Launay. “Niet vasthouden tegen beter weten in, maar loslaten in liefde.”

Op vrijdag 22 april overleed de zanger, componist en schrijver op 64-jarige leeftijd. “Een rij aan spuiten ligt klaar op het tafeltje naast het bed. We krijgen nog eens uitgelegd wat er gaat gebeuren. Jan geeft voor de laatste keer aan dat hij dit echt wil en bedankt de huisarts”, schrijft Rot-de Launay over die dag.

Samen met oudste zoon Elvis zat Rot-de Launay op het bed van Rot. “We knikken en huilen, alles is gezegd. Jan keert meer en meer in zichzelf. Hij blijft herhalen ‘Ik heb het goed gedaan, ik ga naar huis, ik ga naar vader en moeder.’ Als het slaapmiddel zijn arm in loopt, is er die laatste zucht. ‘Daar gaat hij,’ bevestigt de huisarts mijn bange vermoeden.”

Rot-de Launay heeft de column van haar man overgenomen. De muzikant was sinds september vorig jaar columnist bij het AD, een maand nadat hij had bekendgemaakt uitgezaaide darmkanker te hebben. In zijn berichten schreef hij daar veel over.

Source