‘We geven vaak geld uit aan zaken die niet nodig zijn’

Tekst en beeld Jason Pinas

PARAMARIBO — “Het was een beetje grappig om te zien dat ik al die tijd verkeerd ben omgegaan met mijn geld. Het was interessant en leerrijk. Dit is echt een eyeopener en ik zal wat ik heb geleerd zeker toepassen, omdat ik een betere financiële toekomst wil.” Dit zegt Jo-Ann Petrusi over de eendaagse workshop ‘Hoe houd ik meer geld over’, die door Kinderhuis Ramoth van het Leger des Heils is georganiseerd in samenwerking met budgetcoach Rita Menig.

Meerdere jongeren zijn daarbij getraind in effectief budgetteren. Participant Bernice Lemberg staat versteld van hoeveel geld ze kan overhouden als ze de stappen volgt die ze heeft bijgeleerd. “Ik heb bijvoorbeeld gemerkt dat ik me mijn vaste lasten wel kan permitteren. Ik ben moeder van twee kinderen dus vaste lasten zijn voor mij prioriteit en ik kan ook een beetje sparen.”

‘Zonder geld heb je bijna geen leven, dus is het goed dat mensen leren hoe ze ermee moeten omgaan’

Rita Menig

Doelen

Vanessa Tuinfort-Asaimi was één van de trainers. Ze zegt dat het accent vooral werd gelegd op de persoonlijke doelen van de deelnemers. Wanneer die zijn vastgesteld, worden ze in samenhang gebracht met de inkomens van de mensen. “Het belangrijkste van de workshop was om de uitgaven aan te passen aan de inkomsten. Want alleen als je dat goed kan doen, zal je de persoonlijke doelen kunnen bereiken. De kunst is hoe dit zo effectief mogelijk te doen, zodat je toch iets kan sparen. Anders werk je zonder dat je iets kan realiseren.”

De eerste stap is volgens haar om alle noodzakelijke kosten duidelijk te noteren, “want vaak geven we geld uit aan zaken die niet nodig zijn”. Hoewel de situatie in Suriname nijpend is weet ze zeker dat als het geld goed wordt besteed, het mogelijk is om rond te komen. “Vaak geven we uit zonder alle centen te controleren. Het lijkt er dan op alsof we helemaal niet kunnen uitkomen en beginnen dan te lenen. Dan ontstaat leengedrag en komen we dieper in de schulden.” De deelnemers moeten na een bepaalde tijd terug komen om te laten zien hoe ze, wat hen is geleerd, hebben toegepast.

Kennis overdragen

Menig heeft jaren soortgelijke trainingen gegeven in Nederland. Ze wil de kennis die ze door de jaren heeft opgedaan, nu overdragen aan Suriname waar haar roots liggen. “Geld is heel belangrijk in het leven. Zonder geld heb je bijna geen leven, dus is het goed dat mensen leren hoe ze ermee moeten omgaan”, motiveert ze de reden waarom ze heeft besloten tot de workshop.

Haar streven is om met dit project naar verschillende gebieden van het land te gaan. Omdat het om een pilot gaat, duurde de workshop slechts één dag. Komende workshops kunnen worden uitgebreid tot meerdere dagen. “Budgetteren geeft financiële rust”, besluit ze.

Generated by Feedzy