“Wat extra centjes om een handje mee te helpen”

Enkel personen zeggen in gesprek met Dagblad Suriname, dat nu ook  jongeren weten en voelen wat werken is. Niet alleen volwassenen zijn op zoek naar een baan, maar nu ook veel jongeren. Veel jongeren die nu mee willen helpen met het huishouden of een financieel steentje willen bijdragen, hebben geen vaste baan. Enkele helpen een handje bij winkels, kleine ondernemers als tuinjongen of in de bouw.

Een ondernemer zegt, dat hij een jongen van zestien jaar in dienst heeft. “Het mag over het algemeen niet, maar ik vind het heel knap dat enkele jongens al zo jong mee willen helpen. Gezien de situatie ook, kan je hem ook niet weigeren, velen hebben het moeilijk en als je zulke jongeren niet ondersteunt dan kunnen zij ook een andere stap of een verkeerde stap nemen”, benadrukt de ondernemer.

“De jongen is toevallig ook mijn buurjongen en heeft het thuis ook moeilijk. Hij haalde toen ook enkele activiteiten uit die zeer storend en niet in goede aarde vielen bij zijn ouders, maar hij is nu helemaal veranderd. Ik heb tijdens de werkuren flink tot hem gesproken en zie ook hoe hard hij zijn best doet.  Ik hoop dat dit hem toch rustig gaat houden, zolang er werk is is hij welkom”, zegt de ondernemer. 

Een andere kleine ondernemer die van huis uit monteur is, geeft aan dat hij ook jongeren, opkomende tieners, een werkje geeft of een kans geeft om meer te leren.

“Dit betekent niet dat ik veel werk heb, maar op zo een manier haal je de jongeren van de straat. Je hebt enkele ouders die stessen dankzij de situatie en het dan afreageren op de kinderen. Enkele van de jongeren kiezen daardoor er voor liever op straat te blijven dan thuis te zijn. Door deze jongeren dan een goede weg te wijzen voorkom je ellende en ook minder hangjongeren en daarnaast helpen beiden, ouders en het kind, elkaar. Ik heb ik in mijn jongere jaren ook veel geholpen, maar toen was de tijd wel anders, maar op zo’n manier heb ik mijn vaardigheid opgebouwd. Nu probeer ik ook een voorbeeldfiguur te zijn, de jongeren te leren of te bouwen aan hun vaardigheid of zij ontwikkelen zichzelf en weten ook wat besparen of verdienen is. De situatie is erg moeilijk geworden en dat de kinderen ook dat besef hebben vind ik heel goed. Maar, er moet zeker wel een verandering komen. Op die leeftijd moet je leren, kind zijn en genieten. Werken komt daarna, maar ja de situatie drukt een ieder om anders te denken”, aldus de ondernemer.

TM

Source