Wappies denken nu dat ze van zonnebrandcrème kanker krijgen

Alles puur natuur, ook je lijf verbranden aan uv-stralen valt daaronder voor sommige wappies, zo valt te lezen in virale Instagram-berichten. In veel media waarschuwen dermatologen nu ten overvloede: van de zon krijg je kanker niet van zonnebrandcrème.

Op social media komen prominente anti-vaxers nu ook plots in het verweer tegen zonnebrandcrème. Zo noemde fotomodel Gisele Bündchen het zelfs gif en ging er een bericht viraal van Eva Vlaardingerbroek – vooral bekend als ex-liefje van Thierry Baudet – waarin ze oproept tot een zomer zonder zonnebrandcrème.

Maar het zijn niet alleen extreemrechtse Forum-stemmers die nu er weinig meer te halen valt op anti-vax-gebied, hun pijlen hebben gericht op de zonnebrand. Ook de veganistische, semi-spirituele yoga-fanaten, de laatste tijd treffend wellness-rechts genoemd, zijn geneigd zonder nadenken alles wat niet natuurlijk is af te zweren. En daar hoort dus nu ook zonnebrandcrème bij.

Fles opdrinken
Dermatologen zijn razend druk, omdat melanomen zoveel voorkomen. Door de zon. Toch zijn ze bereid om nog maar weer eens uit te leggen dat zonnebrandcrème niet schadelijk is. Het is ‘klinkklare onzin’, zegt Tamar Nijsten hoofd dermatologie in het Erasmus MC tegen het AD. “Er zijn geen signalen dat zonnebrand schadelijk voor de gezondheid zou zijn, terwijl miljarden mensen het al lange tijd gebruiken. Weet je wat pas gevaarlijk is? Huidkanker.’’  

Ze is bezorgd over de ‘maatschappelijke tendens’. “Het past binnen het uitgesproken liberale gedachtegoed dat de mens overal zelf verantwoordelijk voor is, en dat alle preventie betuttelend is.’

Ook dermatoloog Marlies Wakkee is ferm: “Tenzij je regelmatig een fles zonnebrandcrème opdrinkt, zijn er geen aanwijzingen dat zonnebrandcrème kankerverwekkend is als je het gewoon op je huid smeert”, zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. “Van alle kankerdiagnoses elk jaar is de helft huidkanker.” En er is overweldigend bewijs dat zonnebrandcrème daar tegen helpt. Bovendien als je kanker krijgt, ga je dan ook wachten tot moeder natuur het oplost?

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Eva Vlaardingerbroek (@eva.vlaar)

Source