Waarom behandelt Guyana haar buurland Suriname als een district?

Het antwoord is eenvoudig: omdat Suriname het toestaat! Guyana is als buurland al decennialang de dief die een stuk uit Suriname heeft gehapt, Tigri heeft gestolen. Nu eist Guyana ook de Surinaamse visgronden.

Wat denkt Guyana wel van zichzelf? Suriname is toch geen district van Guyana? Zo ga je niet met je buurland om, lijkt mij. En het ergste is dat dit inhalig gedrag van Guyana getolereerd wordt door deze en ook vorige regeringen. Wat is Guyana beloofd en door wie? En waarom wordt niemand nog vervolgd voor alle illegaliteit rondom de visvergunningen? Minister Prahlad Sewdien, heb je nog steeds je lijst met verkwanselaars niet?

Voordat de brug over de Corantijn gebouwd is, stort die al in
Hoe kan het dat Suriname onder deze omstandigheden, de inhaligheid van Guyana aanschouwend, een brug samen met Guyana wil bouwen over de Corantijnrivier? Dit terwijl Tigri nog steeds niet opgelost is en zich nu een duidelijk dreigement voordoet van de Guyanese vicepresident van Guyana, Bharrat Jagdeo.

De valse eis van visvergunningen zou toch iedere weldenkende Surinaamse regering en leiding uit de droom moeten wakker schudden dat men te maken heeft met een valse buurman. De regering kan nu al anticiperen dat ook de brug over de Corantijnrivier een punt van conflict kan worden gezien de inborst van de valse buurman. En de benadeling van Surinaamse bedrijven in Guyana is al begonnen. Jagdeo gaat dit niet meer kunnen terugdraaien, het sentiment is reeds gekanteld. Surinaamse bedrijven zijn de paria’s in Guyana, gekenmerkt door vp Jagdeo van Guyana. Public Enemies nr 1!

Punt is wel; iemand die een verkeerde combinatie van Guyanese roti, wijn en gebak, op bezoek in Guyana, bedwelmd door Guyanese geuren, heeft de Guyanezen met z’n bezopen kop de visvergunningen beloofd. De Guyanezen en vp Jagdeo verzinnen zoiets niet op een frisse ochtend. Dus dit schandaal lijkt alle kenmerken te hebben van ondoordacht en vooral opportunistische toezeggingen van Surinaamse regeringsleiders op bezoek in Guyana. Dus wederom een schandaal van eigen deeg.

Conclusie
Potros Chan Santokhi en president Irfaan Ali van Guyana zitten samen in de Caricom. Als het goed is kennen ze beide de wetgeving omtrent het wel of niet kunnen toewijzen van Surinaamse visvergunningen. Ook hier geldt dat als de wet duidelijk is en er sprake is van corruptie in geval van het verhuren en of verlenen van visvergunningen, dat er meteen opgetreden moet worden. Als men de kippendief kan vangen en opsluiten moet men nu ook de vissendief kunnen vangen en opsluiten.

Tigri is van Suriname en dat moet nu echt duidelijk worden voor Guyana anders zijn de Surinaamse visgronden binnenkort net als Tigri ook van Guyana. Suriname moet zich niet als een district van Guyana opstellen en zich vooral niet zo laten behandelen. Het is tijd dat de minister van Buitenlandse Zaken en minister van Defensie, de helikopter pakken en foto’s gaan maken van zeldzame vogels in het Tigrigebied.

Zodra Potros Santokhi terug is van de reizen, moet Suriname een duidelijke lijn trekken voor Guyana, met een duidelijke boodschap die de Guyanezen begrijpen.

Als Nickeriaan weet ik hoe je Guyanezen iets duidelijk moet maken, dus ik waag een poging: “Guyana and Jagdeo, listen body, you can’t have Tigri and have all Surinam fishing grounds, Surinam is not your district. Give us Tigri back, then we can talk about the fishing license. And body listen, Suriname is your neighbor, so stop showing off like b-gaman, show some good manners and start behaving like a good neighbor”.

Dr. Ashwin Ramcharan RO

Generated by Feedzy