Vuil water voor bewoners Albina en enkele buurten in Paramaribo

Bewoners van Albina klagen al enige tijd over vuil water dat ze uit de kraan krijgen. Ook in bepaalde woonbuurten in Paramaribo is dat het geval. De districtscommissaris van Albina, Clyde Hunswijk van het bestuursressort Noordoost, geeft aan Suriname Herald te kennen dat er inderdaad een waterprobleem is in de grensstad en enkele dorpen in het gebied.

Hunswijk geeft aan dat volgens informatie van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) er niet voldoende volume is om het water te pompen. Er is weinig water in voorraad en SWM Albina heeft 60 kuub per uur. Zestig kuub per uur is heel weinig.

Het volume moet boven de 200 kuub zijn, dan kan het zorgen voor een betere druk. De SWM heeft 40 kilometer aan waterleidingnet en niet overal komt het water. Er zit lucht in de leidingen die geen water krijgen. Dat is de reden waarom er vuil water uit de kraan komt.

Foto: Facebook

Ook de droge tijd speelt een rol. “Het water wordt vies als er toch nog water komt uit de kraan,” geeft de burgervader aan. De situatie speelt al enkele maanden. De hooggelegen gebieden zullen weinig aan water komen vanwege de waterdruk. De druk is er niet om voldoende water te pompen naar deze gebieden. De SWM zal nu uitkijken naar nieuwe waterbronnen om weer voldoende water te hebben.

Een andere reden die ook een rol speelt, is het onderhoud van de waterleidingen. Vanwege COVID-19 werden de leidingen niet op tijd onderhouden. Er is hierdoor een grote achterstand in het onderhoud ontstaan, laat de burgervader weten. Het water uit de rivier kan niet meer gebruikt worden om te vaten en zelfs ook niet meer om te baden.

Marlon Oosterling, ex-directeur van de SWM thans adviseur van de waterleidingmaatschappij, vertelt dat bij de spoelwerkzaamheden de kranen opengelaten moeten worden, maar als het water niet uit de kraan komt gaat dat moeilijk.

Hij geeft aan dat bij graafwerkzaamheden en het ophalen van de trenzen door het ministerie van Openbare Werken de buizen beschadigd worden en dit wordt niet gemeld bij de SWM. Dit zorgt er ook voor dat vuil water uit de kraan komt. “Als het waterleidingnetwerk geboord of beschadigd is gaat er vies water erdoor en dat krijgt men uit de kraan,” laat hij weten.

SWM-directeur Clifton Lienga was niet bereikbaar voor een reactie.

Generated by Feedzy