Vrouw berooft bank om zieke zus te helpen

In de Libanese hoofdstad Beiroet is een vrouw samen met een groep actievoerders een bank binnengevallen. Sali Hafez eiste 13.000 euro van haar eigen spaargeld om de kankerbehandeling van haar zus te betalen. De wanhopige vrouw legde voor een tv-camera uit dat ze meermaals geprobeerd had om haar spaargeld op te nemen. Telkens kreeg ze echter te horen dat ze daar geen recht op had. Reden: sinds de financiële crisis van 2019 gelden er strenge opnamelimieten in Libanon.

Maandelijks mag er slechts 200 euro in Libanees pond uitgekeerd worden. De vrouw heeft naar eigen zeggen 20.000 euro op haar rekening staan. Ze verkocht veel persoonlijke spullen en overwoog zelfs een nier af te staan om het leven van haar 23-jarige zus te redden. Uiteindelijk richtte Hafez haar pijlen toch op de bank. Met het speelgoedpistool van haar neefje dwong ze het personeel om 12.000 dollar én het equivalent van 1.000 dollar in Libanese ponden uit te keren. De hele actie was te volgen via een livestream op haar Facebookaccount.

Haar medestanders goten intussen benzine uit en dreigden de boel in brand te steken. Met een zak geld vluchtte ze intussen richting Istanboel. Enkele andere sympathisanten konden wel gearresteerd worden. De regering probeert een akkoord te bereiken met het Internationaal Monetair Fonds over een herstelprogramma dat miljarden euro’s aan internationale leningen en hulp zou vrijmaken, maar slaagt daar tot dusver niet in.

Source