Vp Brunswijk roept inheemsen op zich te bundelen

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft de verschillende inheemse belangenorganisaties opgeroepen zich te bundelen. “Alleen in eenheid zullen wij in staat zijn om duurzame ontwikkeling te realiseren voor de achtergestelde groepen.” Zo sprak de vp aanwezigen toe tijdens een aangepaste herdenkingsdienst in verband met Dag der Inheemsen, vandaag, in de Palmentuin.

De vp reageerde op de oproep van de verschillende vertegenwoordigers aan de regering om eindelijk dit vraagstuk aan te pakken. “De oplossing gaat komen, maar het is ook belangrijk dat wij vooruitdenken. Het heeft volgens hem geen zin dat burgers gronden krijgen en deze voor een habbekrats zullen gaan doorverkopen,” zei Brunswijk.

Hij beloofde zijn gehoor dat er een oplossing komt voor dit maatschappelijk vraagstuk. Verder zei de vp dat hij zich in de regering sterk zal blijven maken om de achterstand qua ontwikkeling in het binnenland in te lopen. “De regering-Santokhi staat achter de voornemens om u te halen uit de achtergestelde positie.” Een belangrijk aspect is volgens de vp dat alle gemeenschapsorganisaties, die zich met dit vraagstuk bezighouden, bundelen.

De vp zei dat hij zich van zijn deelname aan de regering in 2003 sterk maakt voor het grondenrechtenvraagstuk. Hij had de toezegging gedaan dat de overheid binnen een jaar significante vorderingen zou maken, als hij 2020 weer aan de macht zou komen. “Dat is ook gebeurd,” zegt de vp. Daarom ligt er nu een conceptwet over het grondenrechtenvraagstuk bij het parlement ter behandeling.

De vp zei verder dat niet alleen gekeken moet worden naar grond, maar ook naar andere belangrijke aspecten. Hij doelt daarmee op het duurzaam ontwikkelen van gebieden en het behouden van wat reeds is gerealiseerd. Hij noemde verder het behouden van de cultuur, normen en waarden. De vp deed een beroep op de verschillende inheemse dorpen om ook te kijken wat hun potentie is en aan de hand daarvan te kijken hoe gezamenlijk een duurzame toekomst tegemoet te gaan.


Source