VORIG KABINET LAAT HOGE REKENING CHOTELAL ACHTER VOOR NIEUWE REGERING

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto: Rij bij Chotelal tijdens regering Bouterse Ahin.

Het nieuw kabinet onder leiding van VHP en ABOP wordt opgescheept met de torenhoge rekening die door de NDP-regering is opgebouwd bij handelszaak B. Chotelal voor de levering van voedselpakketten.

Het verstrekken van de voedselpakketten was in het kader van Covid-19, maar kreeg in aanloop naar de verkiezingen van mei 2020 steeds meer een propagandakarakter van de NDP op staatskosten. Aangezien niet de NDP, maar andere politieke partijen de nieuwe regering vormden, zullen zij de rekening uiteindelijk moeten betalen.

In totaal is er ruim 18.9 miljoen SRD betaald aan Chotelal.

De middelen hiervoor zijn gehaald uit het Covid Fonds. “Dat is een rekening over de eerste helft van 2020 voor levering van voedselpakketten”, bevestigd minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Het Covid Fonds is aangewend voor nog een reeks betalingen, maar er wordt volgens de regering verantwoordelijk omgesprongen met het fonds van ruim 1,5 miljard SRD.

Momenteel zit er nog 900 miljoen SRD in het fonds en de regering is, ondanks de politieke druk vanuit de oppositie om het geld in te zetten, niet van plan om flink uit te pakken. Volgens de regering zal dit voor geldschepping zorgen met als gevolg inflatoire gevolgen.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft sinds begin dit jaar 115.9 miljoen SRD aangewend voor de uitbetaling van Covid-toelagen, quarantaine inclusief voeding, infrastructuur, medische gebruiksartikelen, medicatie, zuurstof, testen en voorlichting. Het ministerie van Sociale Zaken trok voor 32 miljoen SRD uit het fonds voor voedselpakketten en uitbetaling van de Algemene Kinderbijslag. Aan de rechterlijke macht is 900 duizend SRD overgemaakt, terwijl bus- en boothouders voor 18.4 miljoen SRD mochten trekken uit het fonds. Aan de Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu), Jan Starke Opleiding en CASAS is samen 1.7 miljoen SRD uitbetaald. Er is verder een valutaovermaking geweest ten behoeve van de medische zorg ter waarde van 660.000 US-Dollars. Het betreft een betaling aan leveranciers vanaf december 2020 tot heden.

UNITEDNEWS

Post Views: 221

Source