Vijfde persoon gearresteerd in verband met gezonken migrantenboot

Een vijfde mogelijke mensensmokkelaar is gearresteerd in verband met de migrantenboot die woensdag zonk voor de kust van Calais. Dat meldt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin donderdag volgens persbureau AFP. Zeker 27 migranten zijn bij het ongeval omgekomen, waaronder ook kinderen. Eerder meldden Franse media dat het zou gaan om 31 mensen, maar dat aantal is uiteindelijk bijgesteld.

Ook is meer bekend over de identiteit van de slachtoffers, zo zouden er zeven vrouwen en drie kinderen aan boord zijn geweest en zeventien mannen. De Franse omroep La Voix du Nord meldt donderdag op basis van bronnen dat de kleine opblaasbare boot met migranten mogelijk is geraakt door een groot containerschip, toen het de oversteek probeerde te maken vanuit Frankrijk over het Kanaal naar het Verenigd Koninkrijk. Twee mensen hebben het ongeluk overleefd.

Sinds het begin dit jaar heeft een recordaantal van 23.000 mensen over het Kanaal het VK geprobeerd te bereiken. 7.800 migranten zijn uit het water gered. Londen dreigde in september met het terugduwen van boten naar de kust van Frankrijk. De situatie zorgt voor spanningen tussen de twee landen.

Woensdag en donderdag reageerden beide regeringsleiders op de ramp. „Frankrijk zal niet toestaan ​​dat het Kanaal een begraafplaats wordt”, zei de Franse president Emmanuel Macron. Hij riep op tot een spoedvergadering van de Europese Unie. De Britse premier Boris Johnson zei tegen Sky News „geschokt en diep bedroefd” te zijn dat hij „meer” wil doen aan illegale overtochten in samenwerking met Frankrijk, ondanks de meningsverschillen.

Source