VAKBEWEGING: SITUATIE IS ONDRAGELIJK GEWORDEN VOOR DE WERKENDE KLASSE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto: Armand Zunder, voorzitter van de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO)

Voor de werkende klasse is de situatie onhoudbaar geworden.

Stijgende winkelprijzen, ontwaarding van het besteedbaar inkomen en belastingmaatregelen vanuit de overheid maken het leven in Suriname steeds moeilijker. Van een middenklasse is er haast geen sprake meer. Om daadwerkelijk een verandering in de situatie te brengen zal de regering op korte termijn een aantal besluiten moeten nemen, die niet kunnen wachten op het bereiken van een sociaalakkoord met de vakcentrales en het bedrijfsleven. “Dan heb ik het over het minimumloon. Ik heb het over de salarissen van de ambtenaren. Ik heb het over de salarissen van de mensen in de particuliere sector, maar ik heb het ook over de gepensioneerden”, zegt Armand Zunder, voorzitter van de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO).

Er zal gekeken moeten worden naar het laaghangend fruit, dat meteen moet worden aangepakt. Vervolgens kan om de tafel worden gezeten om te praten over het akkoord dat bereikt moet worden voor nu en middellange termijn.

Het einde van de gesprekken tussen de regering en de vakbeweging over een sociaalakkoord blijken nog niet inzicht te zijn. Onenigheid binnen de vakbeweging zelf maakt dat er niet gewerkt kan worden aan één specifiek plan. “Dat is niet makkelijk, maar er wordt wel aan gewerkt”, aldus Zunder.

Alle vakbonden zijn wel op lijn als het gaat om maatregelen die op zeer korte termijn getroffen moeten worden om de ondragelijke kosten voor levensonderhoud een haalt toe te roepen. De resterende maatregelen van het sociaalakkoord kunnen zijns inziens worden verschoven naar een ander moment.

UNITEDNEWS

Post Views: 125

Source