Tsang weerlegt uitspraken over isolement tijdens vorige regering

Stephen Tsang (NDP) heeft tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) diverse uitspraken over de vorige regering weerlegd. “De president en de minister van BIBIS, hebben vaker verkondigd dat ze Suriname uit een internationaal ‘isolement’ van tien jaar regering-Bouterse hebben gehaald. Welk internationaal isolement wordt precies bedoeld?”, vroeg Tsang.

De vele projecten van de vorige regering met bevriende naties, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), Wereldbank, Islamic Bank en Caribbean Development Bank (CDB), zijn volgens Tsang stille getuigen van uiteenlopende internationale samenwerkingen. Hij voerde verder aan dat het voornamelijk deze projecten zijn waar president Chan Santokhi gretig gebruik van maakt om lintjes te gaan knippen bij de oplevering.

“Het zijn deze projecten van de vorige regering, die een groot onderdeel zijn van het boekwerk van de president over zijn 172 gerealiseerde projecten in twee jaar tijd. Ook de projecten, waar de president vol trots in zijn jaarrede over sprak, waren grotendeels gefinancierd en afgerond door de vorige regering”, sprak Tsang.

Hij noemde hierbij CIMSUPRO, de projecten voor water en elektriciteit in verafgelegen gebieden en districten en de explosieve groei van de ananasproductie in Para. Tsang vroeg hoe er dan sprake was van een internationaal isolement.

“Dit is precies de desinformatie waar de president zelf over klaagt in zijn jaarrede. Wanneer de president oproept tot toenadering en samenwerking, dan begint dat met eerlijk erkennen dat er tijdens de vorige regering ook heel veel goede dingen zijn gedaan”, zei Tsang.

Volgens de parlementariër heeft geen enkel land banden met ons verbroken, integendeel zijn er vele intensievere contacten gelegd met onder andere China, India, Indonesië, Ghana, ACP-EU, IPU en ParlAmericas. Hij bracht in herinnering, dat in 2019 een succesvolle HFLD-conference on Climate Finance Mobilisation was gehouden met 22 landen en internationale instanties.

“Voor het eerst in de geschiedenis van Suriname hebben wij een zeer succesvolle ACP-EU-bijeenkomst gehad, waarbij meer dan 100 landen aanwezig waren hier in Suriname. Ondanks een boycot onder leiding van Nederland gesteund door enkele Surinaamse politici, hebben alle 79 ACP-landen ervoor gezorgd dat wij de bijeenkomst in Suriname hebben gehouden. Diverse landen waaronder Engeland en Duitsland, hebben zelfs Nederland opgeroepen om onder meer de archieven die zij voor 60 jaar gesloten hebben, te openen”, betoogde Tsang.

Hij gaf ook aan dat zelfs met de Nederlandse overheid vanwege nationale overwegingen toch een zakelijke relatie is onderhouden. Met de verschillende Nederlandse instellingen en zeker met de Nederlandse bevolking zijn de warme banden altijd gebleven.

“Misschien bedoelt de president met internationaal isolement dat ons land geen bezoek heeft gekregen van Nederlandse regeringsleiders. Blijkbaar zijn we niet meer geïsoleerd na het bezoek van premier Rutte. Helaas zijn gulle giften uitgebleven, alsook excuses voor het schofferen van onze vp. De rekening was in ieder geval SRD 2 miljoen, waarvan SRD 825.000 voor het versieren van het perscentrum voor een dag. We kijken uit naar de verantwoording en het verslag”, aldus Tsang.

Generated by Feedzy