Tsang: “Rapport SLM-schandaal is doofpotconstructie”

Het uitbrengen van de onderzoeksresultaten vervat in een rapport over externen bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) lijkt op een doofpotconstructie, is NDP-parlementariër Stephen Tsang, van oordeel. Min of meer komen de resultaten erop neer dat er geen verkeerde handelingen zijn gepleegd waardoor de parlementariër het gevoel krijgt dat de regering met het rapport het SLM-schandaal in een doofpot wil stoppen. Hierdoor blijven veel vragen onbeantwoord.

Tsang merkt tegenover Suriname Herald op dat op het laatste moment het comité-generaal dat eerder al was verschoven naar 5 september nu officieel is afgelast. Er is geen openbare vergadering in de plaats voor gekomen om tekst en uitleg te geven over de perikelen bij de SLM. “Vervolgens komt het resultaat van een waardeloos onderzoek en het is te verwachten dat het Openbaar Ministerie dezelfde conclusie gaat trekken”, zegt Tsang. Het is niet verwonderlijk dat steeds meer mensen in de samenleving twijfelen aan het onafhankelijk functioneren van het OM, voegt hij eraan toe. De oppositie zal het in ieder geval niet zo laten.

Schandalen als HPSG, New Surfin, het Sabaku- en Kronenburgproject hebben het niveau van een Watergate, waar regeringen uit zelfrespect aftreden. Tsang ziet dat in Suriname omwille van enge belangen, de regering zich er niks van aantrekt en gewoon vrolijk doorgaat met ordinaire roof. “Als de samenleving verwacht dat deze regering uit respect voor land en volk gaat stoppen met deze praktijken, dan zijn we wel erg naïef”, zegt hij. Deze zaken zijn slechts zaken die zijn uitgelekt. Ze zullen nu eerder voorzichtiger te werk gaan en meer muilkorf maatregelen treffen.

Tsang voert verder aan dat de Britse premier Boris Johnson is afgetreden omdat hij COVID-feestjes had gehouden. In Suriname deed deze regering hetzelfde, terwijl het volk boetes werd opgelegd tijdens de lockdown en er zijn niet eens excuses aan het volk aangeboden. Dit is leiderschap zonder waarden, normen en principes, is de parlementariër van oordeel.

Hij merkt dat kritische journalisten en burgers in elkaar geslagen, bedreigd en opgesloten worden. Karaktermoord wordt zonder bewijs gepleegd door de president in het parlement. Ondertussen is er geen beleid voor onderwijs, veiligheid, volksgezondheid en geen sociaal vangnet. “Ik vraag me af hoelang we dit blijven accepteren. Het volk moet echt een keer wakker worden geschud”, aldus Tsang.

Source