Tsang: “Groot probleem als laatste corresponding bank weggaat”

Op de persconferentie van de NDP in het gebouw van De Nationale Assemblee, heeft NDP-parlementariër Stephen Tsang zijn bezorgdheid geuit over de gevolgen van het reçuzwendelschandaal voor de status van de National Risk Assessment (NRA). Tsang zei dat het gaat om het bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering en dat het probleem is dat er in de afgelopen twee jaar een aantal witwaspraktijken is uitgelekt waaronder de kwesties HPSG en Surfin.

In beide gevallen waren de minister van Financiën en Planning en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) betrokken. Tsang bracht in herinnering dat een tijdje terug 19,5 miljoen euro van de moederbank in beslag was genomen door het Openbaar Ministerie van Nederland op verdenking van witwassen bij onze private banken. “Nu hebben we weer een schandaal waarbij minimaal SRD 46 miljoen is gestolen met mogelijke witwaspraktijken. Het zal mij niet verbazen als we geblacklist worden, maar de gevolgen zullen desastreus zijn voor de economie,” merkte Tsang op.

Dit omdat er sancties zullen volgen en ook nog van de Caricom. “Wanneer de laatste corresponding bank zich terugtrekt hebben we een groot economisch probleem in Suriname. In de media horen we hoe in samenwerking met private banken, cambio’s, autohandelaren en groothandelaren geld wordt witgewassen,” stelde Tsang.

Hij vroeg zich af hoe dit schandaal in relatie gebracht kan worden met het feit dat enkele ondernemers zo gemakkelijk vergunningen hebben gekregen van de Deviezencommissie om miljoenen euro’s te vervoeren naar Miami om te kunnen wisselen is Amerikaanse dollar. Tsang wilde weten als het om dezelfde ondernemers gaat.

Tsang ging verder door aan te geven dat de Centrale Bank hoge rentes van bijna 90 procent aan private banken heeft gegeven waarmee bijna SRD 800 miljoen van de staatskas letterlijk is weggegeven aan private banken.

“Beide gevallen zijn mogelijk onderdeel van een grote witwasconstructie. Ik ben blij dat de Rekenkamer wordt ingeschakeld en ik hoop dat zij capabel genoeg is om ook al deze gevallen mee te nemen in het onderzoek, want je vraagt je af hoe ver in de regering en de maatschappij deze criminele organisatie is geïnfiltreerd”, aldus Tsang.

Source