Tropische depressie Fred koerst naar Florida

Fred, gedegradeerd tot een tropische depressie, wervelde vanmorgen tussen het oosten van Cuba en de zuidoostelijke Bahama’s terwijl het op weg was naar Florida voor een mogelijke aanlanding in het weekend. Na een rustige maand in het Atlantische orkaanseizoen, is Fred de eerstgenoemde storm in augustus. Het systeem heeft woensdag de Dominicaanse Republiek doorweekt, de elektriciteit van honderdduizenden uitgeschakeld en heeft de mogelijkheid voor modderstromen gecreëerd.

De storm verzwakte terwijl hij zoals verwacht door de Dominicaanse Republiek en Haïti trok, maar er wordt voorspeld dat hij weer aan kracht zal toenemen als hij over water beweegt en de komende dagen vertraagt.

Florida kan vrijdag al te maken krijgen met wind en regen. Voor zaterdag worden tropische stormcondities verwacht en volgens de National Weather Service zijn meerdere aanlandingen mogelijk in de deelstaat.

“Deze omstandigheden zullen zich naar verwachting tot en met maandag noordwaarts verspreiden langs delen van de westkust van Florida en de Florida Panhandle, met een nieuwe aanlanding in de Panhandle op maandag”, zei Dennis Feltgen, een meteoroloog van het National Hurricane Center.

De verwachting is dat Fred geen orkaankracht bereikt. Een tropische stormwacht zal waarschijnlijk vanmiddag worden uitgegeven voor delen van de Florida Keys en het zuidelijke schiereiland van Florida, zei het orkaancentrum.

Op dinsdag bereikte Fred voor het eerst de status van tropische storm voordat het zware regenval en stroomstoringen naar Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden bracht.

Ongeveer 13.000 huishoudens zaten zonder stroom in Puerto Rico. Gouverneur Pedro Pierluisi, die zich voorbereidde op de gevolgen van de storm, had dinsdag overheidsinstanties gesloten en sommige benzinestations sloten hun deuren omdat de brandstof op was.

Stroomstoringen waren wijdverbreid in de Dominicaanse Republiek: ongeveer 300.000 huishoudens waren in het duister nadat Fred was gepasseerd. Overstromingen zorgden ervoor dat een deel van een aquaductsysteem werd stilgelegd, zeiden regeringsfunctionarissen, en mensen in laaggelegen gebieden van Santo Domingo werden aangespoord om te evacueren. Modderstromen waren nog steeds een risico, waarschuwden voorspellers.

Er werd ook zware regenval verwacht in de oostelijke Bahama’s, Turks- en Caicoseilanden en Cuba. Overstromingen vormen ook een risico in Florida, waar tot en met maandag veel regen kan vallen in de Keys en Zuid-Florida, aldus het Hurricane Center.

Fred is de zesde benoemde storm van het orkaanseizoen 2021 en de eerste in augustus, waarmee hij een stilte van een maand stilte doorbreekt nadat orkaan Elsa op 9 juli was gevormd.

Elders in de tropen heeft een ander systeem een ​​kans van 60% op ontwikkeling in de komende vijf dagen terwijl het tussen Afrika en het Caribisch gebied draait.

De tropische golf bevond zich vanmorgen ongeveer 2.250 kilometer ten oosten van de Kleine Antillen, maar de komende dagen zal de omgeving naar verwachting gunstig zijn voor ontwikkeling. Als het een benoemde storm wordt, zal het Grace zijn.

Source