Timanovskaja zegt dat ze gestraft zou worden in Wit-Rusland en wil door als sporter

De Wit-Russische atlete Kristina Timanovskaja weet zeker dat ze gestraft wordt als ze terugkeert naar Wit-Rusland. Dat zegt ze in een interview met persbureau AP. Timanovskaja heeft haar toevlucht gezocht tot de Poolse ambassade in Tokio. Polen heeft haar een visum gegeven.

De problemen voor de 24-jarige hardloopster begonnen nadat ze een bericht op Instagram had geplaatst. Ze klaagde daarin over haar coaches, omdat die haar zouden dwingen om mee te doen aan de 4×400 meter estafette, een onderdeel waarop ze geen wedstrijdervaring heeft. Een aantal andere Wit-Russische sporters was niet toegelaten tot de Spelen omdat ze niet het vereiste aantal dopingtests hadden gedaan. Timanovskaja moest zonder voorbereiding opdraven als invaller.

Na haar klacht op Instagram moest ze van het Wit-Russisch olympisch comité mee naar het vliegveld. Volgens het comité was dat op doktersadvies “vanwege haar emotionele en psychologische toestand”. De atlete zegt dat er iets anders speelt. “Er werd mij duidelijk gemaakt dat ik bij thuiskomst straf zou krijgen”, zegt ze. “En dat als ik weigerde om mee zou doen aan de 200 meter ik uit het nationale team zou worden geschopt.”

Timanovskaja zegt verder dat er aanwijzingen waren dat haar nog meer te wachten stond. Ze werd vooral ongerust toen ze hoorde dat de beslissing om haar weg te sturen van hogerhand kwam.

Tegenstanders van de Wit-Russische president Loekasjenko beweren dat de familie van de sporter onder druk is gezet. Haar man is samen met hun dochter naar Oekraïne gevlucht. De veiligheidsdiensten zouden ook een bezoek hebben gebracht aan haar oma en haar ouders in haar geboortedorp.

Timanovskaja deed het interview met AP vanuit de Poolse ambassade in Tokio.

Source