Terug van weggeweest: okselhaar

Vogue’s cover van augustus, met Emma Corrin van ‘The Crown’, is de eerste met een niet-binair persoon en waarschijnlijk de eerste met okselhaar. De acteur, die zij/zij voornaamwoorden gebruikt, voegt zich bij een groeiend aantal vrouwelijke en niet-binaire mensen die pronken met okselhaar. Een greep uit Hollywood-acteurs: Miley Cyrus, Janelle Monáe, Jemima Kirke en Lourdes Leon, dochter van early adopter Madonna. 

“In de moderne geschiedenis hebben vrouwen altijd geschoren oksels gehad in het openbaar, dus het is moeilijk om dat ongedaan te maken,” zegt Rachael Gibson, haarhistoricus in Londen tegen de Wall Street Journal. Gibson zegt dat mensen van alle geslachten al sinds de prehistorie lichaamshaar verwijderen, met apparaten zo ruw als pincetten gemaakt van schelpen in de Romeinse tijd. In onze tijd gebeurt hetzelfde, maar met andere middelen.

Gibson merkt op dat de onsmakelijke reputatie van lichaamshaar te zien is in de hele kunstgeschiedenis, waar het eeuwenlang is uitgewist van schilderijen en beelden van naakten.

Afgezien van een piek tijdens de tweede golf feminisme van de jaren 1960 en 1970, heeft de gladgeschoren look standgehouden – tot nu toe. Retailanalysebedrijf Mintel verklaarde in 2021 dat de ontharingsmarkt “al vóór COVID-19 stagneerde”.

Voor sommigen is okselhaar een statement. Voor anderen is het gewoon comfortabeler of efficiënter, minder irriterend voor hun huid. Ontharingsbedrijven volgen de tijdgeest en framen scheren van de oksel als een keuze in plaats van een noodzaak. 

Ajani Russell, 24, actrice bekend van HBO’s drama ‘The Skate Kitchen’, verteltdat ze altijd een hekel had gehad aan scheren, dus ze doet het niet meer. “Ik heb altijd al een baard willen hebben die ik kon strelen terwijl ik nadenk over mijn bestaan, en ik denk dat okselhaar een goede tweede is.”

Source