Tempeh

Tempeh: Sojabonen worden geweekt en gekookt, daarna wordt er een schimmel toegevoegd, zodat het geheel gaat gisten. Hie wordt er een koek van gemaakt.

Tempeh is neutraal van smaak, maar neemt de smaak van andere ingredienten goed over. Dat maakt het een goeie vleesvervanger.

Gezondheid:
Tempeh is rijk aan vitaminen uit de B-groep, vitamine A, nicotinezuur, foliumzuur, panthotheenzuur, biotine, en vezels en mineralen zoals calcium en ijzer, fosfor, magnesium, kalium, zink en mangaan. Tempeh is bovendien vetarm en volledig cholesterolvrij.
Door de enzymatische actie tijdens de fermentatie worden de nutriënten beter verteerbaar en componenten zoals oligo-sachariden (raffinose en stachyose) en phytines afgebroken. Het resultaat is een product met een verteerbaarheidscoëfficiënt van 86%, dat rijk is aan hoogwaardige eiwitten met alle essentiële aminozuren.

Uit onderzoek is gebleken, dat tempeh een middel is tegen buikloop; het maakt ziekmakende micro-organismen het lastig zich aan de darmwand te hechten. Uit onderzoek van de universiteiten van Loughborough en Oxford uit 2008 bleek dat consumptie van tofu door senioren tot verslechtering van het geheugen lijkt te leiden, maar het gefermenteerde tempeh kan door de hoge hoeveelheid folaten juist een positief effect op de hersenen hebben.
Bron: Wikipedia

Het bericht Tempeh verscheen eerst op Sranang Kukru – De Surinaamse Keuken.

Generated by Feedzy