Telesur 1 mei snelloop na drie jaar terug

Na drie jaar is de Telesur 1 mei snelloop terug van weggeweest. De jaarlijks terugkerende hardloopwedstrijd vindt vandaag op Dag van de Arbeid weer plaats. Niemand zo blij als Nathalie Bloemenveld. “We zijn blij dat we die weer mogen organiseren. Sport is een belangrijk deel van het leven en het is voor ons een voorrecht om met zo’n activiteit te mogen bijdragen aan de gezondheid van onze samenleving,” zegt de voorzitter van de Commissie 1 mei van Telesur die de activiteit organiseert.

Maar deze editie ziet er anders uit dan haar voorgangers. De organisatie houdt het voor dit keer op de tien kilometer snelloop, omdat de publiekstrekker, de vijf kilometer wandel- en trimloop, vanwege COVID-19 nog niet kan plaatsvinden.

“Vanuit het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en het ministerie van Volksgezondheid hebben we richtlijnen meegekregen waaraan onze activiteit moet voldoen,” legt Bloemenveld uit. “We kunnen daarom de wandel- en trimloop niet doen dit jaar en ook de gebruikelijke afterparty moeten we dit keer overslaan. COVID-19 is er nog dus moeten we voorzichtig blijven en verantwoord omgaan met onze event.”

Maar dat alles mag de pret niet drukken onderstreept Bloemenveld, die uitkijkt naar de snelloop. “We hopen dat de Surinamers er met de prijzen vandoor gaan.” Er waren in totaal drie inschrijfdagen voor de deelnemers: 26, 28 en 30 april.

Deelnemers
Voorzitter Hans Girjasing van s.v. Gazelle die dat gedeelte coördineerde laat weten dat om en bij honderd atleten verwacht worden bij de start. Janiek Pomba, die de laatste jaren domineert op de tien kilometer heeft zich niet opgegeven. “Waarschijnlijk is hij nog een beetje moe van de marathon waaraan hij deelnam,” verwijst Girjasing naar de Rotterdam Marathon waar Pomba op 10 april het Surinaamse marathonrecord verbrak.

De Guyanezen die voorheen de lakens uitdeelden in de 1 mei loop zijn er ook dit keer bij. Girjasing: “Ik heb vier gezien, twee mannen en twee vrouwen. Het zijn toppers, maar ze hebben alle vier eerder maar één keer aan deze wedstrijd meegedaan.

Daarnaast is ook een Colombiaan van de partij, terwijl ook Nederlanders zich hebben ingeschreven. “Maar het gaat in deze vooral om mensen met een Nederlands paspoort, die al een poos in Suriname wonen. Ik kan ze dus niet onder de noemer buitenlandse deelnemers plaatsen,” zegt Girjasing.

Mogelijk zijn Ronaldinho Pinas en Jonathan Baktawar wel van de partij. Zij waren de vorige keer de twee snelste Surinamers. Bij de vrouwen zal naar het schijn titelverdediger Ilsida Toemere die in het buitenland vertoeft niet van de partij zijn. Routinier Irene Tijndal, die in 2019 als derde snelste dame over de eindstreep ging en vorig maand nog de snelste vrouw was in de Bigi Broki Waka verschijnt mogelijk wel aan de start.

Prijzenpot
Ook dit keer is er een prijzenpot beschikbaar. Bij zowel de mannen als de vrouwen wordt de winnaar beloond met SRD 20.000, terwijl de runner-up en de nummer drie SRD 15000 om SRD 10000 ontvangen. De race start zondagmiddag om vijf uur bij het oude Vlaggenplein nabij het Onafhankelijkheidsplein en eindigt op dezelfde plek. De prijsuitreiking vindt om acht uur ’s avonds plaats.

Source