SZF kampt met miljoenen schulden

De Stichting Staatsziekenfonds (SZF) zit momenteel in miljoenen schulden. Dit komt door een samenhang van een aantal factoren die niet bedrijfsmatig zijn en de kosten werden door het SZF betaald, zegt directeur Amar Randjitsing in gesprek met Suriname Herald. De financiering van studenten die in Cuba studeren, de ongebreidelde dienstreizen van de vorige regering, de overtrokken aankoop van Libi Makandra waarbij het SZF tot nu toe de schulden per maand aflost bij de bank, zijn zaken die de organisatie moet bekostigen.

Ook de investering in panden met SZF-middelen zonder enig contract zijn vooral zaken die gezorgd hebben voor de situatie waarin het bedrijf nu zit. “Het investeren in panden om daarna ook nog huur te betalen zonder enige verrekening en het sturen van bestuursleden en familie naar Colombia voor medische controle zonder toestemming van de geneeskundige commissie zijn het SZF heel duur komen te staan,” haalt hij aan.

Randjitsing geeft ook aan dat er ook nadelige huurcontracten zijn gesloten, die heel moeilijk zijn voor het SZF om op te zeggen, omdat er geen gebruikelijke opzegtermijn is aangegeven. Ook de aankoop van medicatie die op vrij korte termijn zou vervallen is de organisatie duur komen te staan. De SZF-directeur geeft ook aan dat er peperdure contracten zijn gesloten met ICT-mensen. Het aangaan van peperdure juridische contracten met een tweede advocaat, uit het niets, kost het SZF ook heel veel geld, legt de directeur uit.

Het is nu van groot belang dat er gewerkt wordt aan het gezond maken van de organisatie. “We zijn met voortvarendheid bezig om de moeilijke fase waarin het SZF verkeert weg te werken. We moeten die overbruggen. SZF moet financieel weer gezond gemaakt worden en de dienstverlening die steeds verbeterd moet worden geniet ook prioriteit,” merkt de SZF-topman op.

Het uitvoeren van planmatig en prudent beleid dat vervat is in een strategisch plan moet ervoor zorgen dat de organisatie weer gezond wordt. De beleidsdoelen zullen op basis van continu overleg en haalbaarheid gestructureerd gerealiseerd worden.

“Samen met de regering zijn we verder hard bezig te werken aan een goede, toegankelijke en haalbare zorg. Meer professionaliteit, efficiëntie en vakkundigheid zijn vooral zaken waarop de nieuwe organisatiestructuur gericht zal zijn.

Simone Awanna


Source