SVJ: “het is triest dat Suriname is gedaald op World Press Freedom index”

Dinsdag 3 mei 2022-  Het is vandaag, dinsdag 3 mei, de Internationale dag van de Persvrijheid. Deze dag werd in 1993 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uitgeroepen om het bewustzijn te kweken over het belang van persvrijheid.

Media en journalisten worden door de Verenigde Naties aangeduid als een onmisbare pijler van de democratie. In verband hiermee wil de SVJ nog eens haar ernstige bezorgdheid kenbaar maken over de grote druk waar de persvrijheid in Suriname de afgelopen maanden mee te maken heeft gehad. Het gaat daarbij onder andere over het mishandelen van journalist Jason Pinas door beveiligers van de vicepresident en zijn rol daarbij en zijn uitlatingen waarin hij de rol van de onafhankelijke media en journalisten bagatelliseert.

Door de steeds verder groeiende opkomst van digitale media in Suriname bereikt de informatie de samenleving steeds sneller. Een mogelijk gevaar daarbij is dat het naleven van de ethische waarden en normen van het journalistieke beroep in het gedrang raken omdat steeds vaker ook niet-journalisten de samenleving bereiken. Het niet naleven van de journalistieke codes kan leiden tot de onduidelijkheden en nadelige gevolgen voor de samenleving.

Source