STVS treft voorlopige oplossing WK-voetbal voor dorpen

Door defecte zenders en internetproblemen is het televisiebereik in sommige inheemse dorpen zoals Peleloetepoe, Kawemhakan, Apoera, Section en Washabo komen weg te vallen. Dat deelde STVS-directeur Raoul Abisoina mee aan het VIDS-bestuur onder voorzitterschap van Muriel Fernandes en vertegenwoordigers van de Beweging Nationaal Inheems Belang.

De nationale zender zet zich samen met regering in om een voorlopige oplossing in de dorpen te treffen, waardoor de mensen het WK-voetbal, dat 20 november in Qatar start, op de televisie kunnen volgen. De STVS heeft de exclusieve uitzendrechten voor WK 2022.

“Het wordt een parabool- of YouTube-systeem, dat geïnstalleerd zal worden in de recreatiezaal of krutu oso en de mensen kunnen daar samenkomen om naar het WK-voetbal te kijken. Welke optie het wordt, zullen we nog besluiten met de regering”, zegt Abisoina.

Voor het gebruik van het YouTube-systeem zal Telesur het internetbereik in de gebieden opkrikken. STVS heeft geprobeerd om ATV te laten inkomen in gebieden waar de zender van de STVSdefect is geraakt. “Maar als de zender van de STVS is gebrand, kan je gevoeglijk aannemen dat ATV ook is uitgevallen. Het zijn aparte zenders, maar zijn op één kanaal aangesloten”, zegt de STVS-directeur.

Carlo Lewis, bestuurslid van VIDS, hoopt dat de voorlopige oplossing spoedig wordt ingevoerd, aangezien het WK-voetbal in aantocht is. Hij herinnert zich dat tijdens het WK van 2010 ook gebruik is gemaakt van het paraboolsysteem.

Lewis ziet wel graag dat het zender- en internetprobleem snel wordt opgelost, waardoor elk huishouden kan genieten van televisiebeelden van de STVS. Apoera en de omliggende dorpen hebben te maken met een internetprobleem.

Abisoina geeft aan dat sinds het probleem van het televisiebereik hem in februari heeft bereikt, hij op zijn beurt dat kenbaar heeft gemaakt bij de regering. Volgens de STVS-directeur heeft vicepresident Ronnie Brunswijk hiervoor binnen korte tijd goedkeuring gekregen van de Raad van Ministers.

De financiering van de nieuwe zenders is toen niet van de grond gekomen vanuit het ministerie van Financiën en Planning. De kosten zijn geraamd op ongeveer US$ 95.000. “Ik heb het probleem besproken met president Santokhi toen ik op 18 oktober een voetbal overhandigde aan het staatshoofd bij de lancering van ons WK-programma. Er is toen alles eraan gedaan om de kwestie aan te pakken. Echter, de nieuwe zenders krijg je niet in een korte periode in Suriname, omdat deze niet hier worden gemaakt maar die worden gefabriceerd in Italië”, zegt Abisoina.

De zenders kunnen pas over ongeveer vier maanden geleverd worden aan Suriname.

Generated by Feedzy