Strafrechtelijk onderzoek naar aangifte tegen Andrew Cuomo

De sheriff zei zaterdag het strafrechtelijk onderzoek niet te zullen overhaasten of vertragen vanwege de belangrijke functie van de verdachte. „We behandelen slachtoffers hetzelfde. We onderzoeken hetzelfde.” Alleen zijn hier meer ogen op gericht, aldus Apple. Waar precies aangifte van is gedaan, is niet bekendgemaakt. Wel zei Apple dat het „seksueel van aard” was. De vrouw is de voormalige naaste medewerker van Cuomo.

Elf vrouwen

Eerder deze week kwam na vijf maanden onderzoek de openbaar aanklager van New York met een lijvig rapport over het wangedrag van Cuomo. Volgens procureur-generaal Letitia James zijn zeker elf vrouwen seksueel lastiggevallen door Cuomo. Omdat het een civiel onderzoek betrof, was strafvervolging op basis daarvan niet mogelijk.

Ook de vrouw die nu aangifte heeft gedaan, had haar verhaal bij James gedaan en gezegd dat Cuomo een keer haar borst heeft betast. Het voorval zou in Cuomo’s ambtswoning hebben plaatsgevonden en is de ernstigste van de beschuldigingen van seksuele intimidatie waarmee hij wordt geconfronteerd.

Misdaad

De naam van de vrouw, die in het rapport alleen als „executive assistant #1” wordt aangeduid, werd zondag bekend: Brittany Commisso. In een interview met CBS News en de Albany Times-Union dat maandagochtend wordt uitgezonden, zegt Commisso dat ze aangifte heeft gedaan om Cuomo verantwoordelijk te houden voor zijn acties. „Wat hij me aandeed was een misdaad”, zei ze in een fragment dat door CBS werd vrijgegeven. „Hij heeft de wet overtreden.”

De gouverneur verzet zich tegen wijdverbreide oproepen om af te treden, onder meer van de Amerikaanse president Joe Biden, en staat een afzettingsprocedure (’impeachment’) te wachten in het parlement van de staat New York.

Source