Status nieuwe groep Haïtianen in Suriname onbekend

Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW en J), heeft geen informatie over de groep Haïtianen die onlangs naar Suriname zou zijn gehaald om er te werken. Er is nog geen werkvergunning aangevraagd voor de ruim 160 personen. Volgens minister Steven Mac Andrew kan het ook enkele weken duren voordat werkvergunningen worden toegewezen.

Het is volgens de bewindsman nog niet duidelijk of de groep onder valse voorwendselen naar Suriname is gehaald. Indien deze Haïtianen werkelijk voor werk zijn afgereisd naar Suriname, zal dat moeten blijken uit de aanvragen voor een werkvergunning.

De minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Albert Ramdin, gaf in De Nationale Assemblee (DNA) aan dat de groep Haïtianen, voor werk naar Suriname is gehaald. Zij zouden tewerkgesteld worden in de landbouwsector. De bewindsman gaf aan dat er geen sprake was van mensenhandel en mensensmokkel.

Binnen de samenleving was er ophef ontstaan toen het duidelijk was dat een grote groep Haïtianen massaal is afgereisd naar Suriname. Het is niet de eerste keer dat er grote groepen Haïtianen naar het land is afgereisd. De regering had een aantal van deze vluchten stopgezet vanwege het verzoek van de voormalige Franse ambassadeur Antoine Joly.

Hij vroeg om een onderzoek in te stellen om na te gaan als het ging om mensenhandel of mensensmokkel. Tot zover is er geen presentatie geweest van het onderzoek dat gedaan is door Suriname. Het is nog steeds niet duidelijk wat er met de groep is gebeurd na aankomst in Suriname.

Source