Standpunt Edenburg: regering moet dijken bouwen bij dorpen binnenland

De stichting Asawini heeft gisteren tijdens een persconferentie harde standpunten ingenomen ten aanzien van de situatie in de ondergelopen gebieden in Brokopondo en Sipaliwini. Een van de standpunten is dat de regering dijken moet bouwen, zodat de dorpen in de toekomst niet meer getroffen zullen worden.

In gesprek met Suriname Herald geeft Asawini Edenburg aan, dat in geen geval de bewoners van de verschillende dorpen naar andere gebieden zullen verhuizen. “We zijn niet van plan om mee te werken aan relokalisatie. Pe Baling de, a mus’ tan dape. Pe Lombe de a mus’ tan dape. Neks no mus’ verander, omdat dape na un bigisma presi,” geeft Edenburg aan.

Volgens haar zijn er andere mogelijkheden. Tijdens de onlangs gehouden krutu met de regering in Brokopondo, heeft ze mondeling aan de president meegedeeld dat er dijken gebouwd moeten worden bij de dorpen. “Wanneer je dijken bouwt langs de dorpen, zal het water niet meer in de dorpen gaan. Dat moeten ze doen,” legt Edenburg uit.

Ze geeft aan dat de binnenlandbewoners de dijken verdienen. “U sab’ omeni gudu e komopo uit a binnenland, neks e go baka na den sma. Zijn we het dan niet waardig om de dijken te krijgen als er zoveel uit ons gebied gehaald wordt? We verdienen het wel,” zegt Edenburg.

Ze haalde voorbeelden aan van de dijken te Nieuw-Amsterdam in Commewijne, Nickerie, maar ook aan de Waterkant. “Waarom kunnen er daar dijken komen en niet voor de mensen in het binnenland?”

Edenburg roept de regering op om geen brandjes te blussen. Ze ligt niet wakker van het feit dat het gebied tot rampgebied is uitgeroepen. Volgens haar is dit te laat gebeurd. Er zouden preventieve maatregelen getroffen moeten worden om een dergelijke ramp te voorkomen.

De standpunten die gisteren ingenomen zijn tijdens de persconferentie zullen schriftelijk aangeboden worden aan de regering.

Source