Staatsolie CEO Annand Jagesar: “Ergens volgend jaar al mogelijk om vooruit te lenen op olie-rechten Staat”

‘Versnelde ontwikkeling Surinaamse oliebronnen op spoor’

Ergens volgend jaar is het al mogelijk om vooruit te lenen op olie-rechten van de Staat. Niet op Staatsolie, maar op de rechten van de Staat. CEO Annand Jagesar geeft aan, dat indien de productie start, de Staat recht heeft op royalties van 6,25% op elke barrel (vat) olie. Dat kan of in geld of in olie. Daarnaast ook profit olie, dat kan oplopen tot 50% in de toekomst en belastingen.

“Dus, wij hebben berekend dat de staat veel geld binnen zal krijgen als de productie opstart in 2025. Dan is het mogelijk om vooruit te lenen”, stelde Staatsolie-baas Anand Jagesar tegenover lokale media.

Jagesar zei ook, dat op het moment dat de Final Investment Decision datum er is leners al bereid zullen zijn. Dat is een moment waarop de Staat iets kan doen om te lenen. Men weet dan aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, dat er olie uit de offshore zal komen. Daar hebben leners een open oor voor. De rente zal waarschijnlijk hoog zijn, maar in moeilijke tijden kan men gecalculeerd daarvoor kiezen, stelde de topman bij Staatsolie. Eerder heeft hij tegenover Dagblad Suriname aangegeven, dat de Surinaamse gemeenschap op Staatsolie mag rekenen. Na deze ontwikkeling mag Suriname nooit meer terugvallen in een soortgelijke economische malaise, stelde de CEO. 

Appraisal Keskesi put

CEO Jagesar heeft onlangs aangegeven ,dat de appraisal ofwel de verkenning van de Keskesi-put in Blok 58 voor de kust van Suriname de volgende grote target is op dit moment. De verkenning is momenteel gaande. “Met die hoeveelheid olie kunnen wij dan overgaan tot het opzetten van de eerste productieplatform.”

Onlangs is bekendgemaakt dat er een vijfde olievondst is gedaan voor de Surinaamse kust. Het gaat in deze om een zogenaamde ‘verkenning’, gaf Staatsolie-directeur Annand Jagesar te kennen tegenover lokale media. Binnen de bestaande Sapakara-ontdekking, zijn boringen gedaan om na te gaan wat de omvang en kwaliteit van de olie is. CEO Jagesar sprak van een hele goede kwaliteit waarop men is gestuit. Er is in één laag ruim 30 meter olie aangetroffen, hetgeen veel zegt over de hoeveelheid die geproduceerd kan worden, aldus de directeur.

SAM

Source