Sprake van illegaliteit in de visserijsector

De Suriname Seafood Association (FSA) geeft aan dat de meeste vissen uit onze wateren illegaal worden gevangen door Guyanese vissers. Tijdens een onlangs gehouden persconferentie heeft de voorzitter van de organisatie, Udo Karg, aangegeven, dat er sprake is van illegaliteit binnen de vissector. Als ruim een derde deel van deze illegaliteit aangepakt wordt, zou Suriname als land ruim US$ 65 miljoen extra verdienen aan de visserijsector.

Guyana heeft de afgelopen jaren met grote vistrawlers geopereerd in onze wateren of dichtbij onze wateren. Er zou veel meer controle moeten komen op onze wateren, zodat duidelijk is wie precies actief is. Belangrijk is ook om te weten hoeveel vis gevangen wordt op dagbasis. Ook geeft Karg aan dat de Guyanezen zich niet houden aan de gestelde vismaatregelen vanuit Suriname en het Caribisch gebied.

Suriname verdient nu ruim US$ 50 miljoen aan inkomsten. Het land heeft de afgelopen jaren ruim 30 vissoorten geëxporteerd naar het buitenland. Suriname is een van de landen in het Caribisch gebied, die een erkend viskeuringsinstituut heeft om vis te kunnen exporteren naar de rest van de wereld.

Dit geeft aan dat Suriname niet heeft stilgezeten om in deze sector te investeren. Daarom moet de regering concreet aangeven wat er in de sector gebeurt en veranderd moet worden. Bovendien ondervinden vissers steeds last van zeerovers, die de vissen van de vissers stelen.

Source