Spacecake populair onder leerlingen

Het is enkele leerkrachten opgevallen, dat leerlingen van voj- en vos-scholen drugcake nuttigen op school. Deze cake wordt door de scholieren spacecake genoemd. Die wordt naar school meegenomen en tijdens schooluren opgegeten. “Wij weten niet wat we moeten doen, omdat de leerlingen plotseling high worden en een ander gedrag vertonen,” vertelt een leerkracht, die lesgeeft op een middelbare school in de omgeving van Kwatta, aan Suriname Herald.

Wat ook gebeurt, is dat leerlingen plotseling luid schreeuwen en lachen in de klas. Anderen willen soms van de schooltrap naar beneden springen. Leerkrachten die niet bij naam genoemd willen worden vermoeden dat er meer in de cake zit dan yami. “We weten niet van waar de leerlingen met zulke cakes komen, maar we zien het en we maken het mee. Die wordt gewoon gegeten alsof er niets aan de hand is,” vertelt een leerkracht van een voj-school in een andere omgeving.

Na het nuttigen van de ‘spacecake’ raken de leerlingen ook bedwelmd. De onderwijsgevenden laten weten dat de schoolleiders ook op de hoogte zijn van deze vorm van drug die op school wordt genuttigd.

Politiewoordvoerder Milton Bisschop is op de hoogte van deze vorm van drugsgebruik op scholen. Volgens hem gaat het om yami, die in de cake wordt verwerkt. “Deze manier van drugsgebruik op de scholen was er al, maar we zien dat dit weer de kop opsteekt,” zegt hij. Volgens de politiewoordvoerder komt deze vorm van drugsgebruik ook voor op feesten en andere feestelijke activiteiten.

Source