Solo-expositie van beeldend kunstenares en schrijfster Kit-Ling Tjon Pian Gi

Vandaag, 3 ovember, opent op de begane grond van Readytex Art Gallery  ALAKONDRE TORI, de solo-expositie van beeldend kunstenares en schrijfster Kit-Ling Tjon Pian Gi.

Op 1 oktober had zij in Readytex Art Gallery, onder grote publieke belangstelling, al de presentatie van haar nieuwste boek Het Alakondre Drakenmeisje. De prachtige kunstwerken die in dit boek voorkomen, worden nu in de expositie ALAKONDRE TORI fysiek aan het publiek gepresenteerd. 

In het boek van Kit-Ling vertellen tekst en beeld over het wonderbaarlijke leven van Darey Ann die in Suriname woont, maar als adolescent voor enige tijd eerst in Nederland en dan in China terechtkomt. Uit het verhaal blijkt duidelijk dat Darey Ann, die net als de schrijfster een hybride persoonlijkheid heeft, een enorme veerkracht bezit, omdat ze Alakondre is. Het idee om een boek te schrijven over Darey Ann die op zoek is naar haar identiteit ontstond reeds vijftien jaar geleden.

In de afgelopen jaren kwam het mede dankzij de inspirerende krutu binnen het huidige ALAKONDRE: A Space in Time project bij Readytex Art Gallery, in een versnelling terecht. Zo ook het ontstaan van de bijbehorende kunstwerken.

De expositie ALAKONDRE TORI is een integraal deel van dit groter project bij de galerie en sluit naadloos aan op de boeiende dialogen die daarbinnen gevoerd worden. Behalve de kunstwerken uit het boek, zijn er in de expositie nog meer werken van Kit-Ling Tjon Pian Gi te zien die een Alakondre tori vertellen.

Bij het boek en de expositie hoort er ook een educatief programma. Dankzij verschillende sponsors heeft Kit-Ling aan voj en vos-scholen een exemplaar van het boek kunnen schenken. De leerlingen zijn uitgenodigd om de expositie ALAKONDRE TORI te bezoeken en nemen deel aan een interactief programma inclusief voorleessessies. Ze ervaren dan de verbinding tussen de verhalen en de kunstwerken en gaan in gesprek met de kunstenares. 

Op de zaterdagen is er tussen 10:00 en 12:00 uur voor overige bezoekers van de expositie een soortgelijk programma beschikbaar. In het tweede kwartaal van het schooljaar 2022 – 2023 komt er, geïnspireerd door Kit-Ling’s boek Het Alakondre Drakenmeisje, ook nog een teken/schilder en schrijf prijsvraag voor scholieren. 

Generated by Feedzy