Sifan Hassan draagt vlag bij sluitceremonie Spelen

Keniaanse Jepchirchir wint olympische marathon

Atlete Peres Jepchirchir heeft de marathon voor vrouwen van de Olympische Spelen op haar naam geschreven. De Keniaanse legde in de vroege ochtend in Sapporo de 42,195 kilometer af in 2 uur 27 minuten en 20 seconden. Ze bleef in de Japanse hitte haar landgenote en wereldrecordhoudster Brigid Kosgei 16 seconden voor. De Amerikaanse Molly Seidel pakte op 26 seconden het brons.

De olympische marathon vond plaats in het noordelijker gelegen Sapporo vanwege de hitte en ging een uur eerder dan aanvankelijk gepland van start. Alsnog was het rond de 30 graden en werd het al snel een afvalrace door de hoge luchtvochtigheid.

De Nederlandse Andrea Deelstra kwam binnen als 44e. De 36-jarige atlete gaf 9.45 minuten toe op de winnares uit Kenia. Het was de tweede olympische marathon voor Deelstra, die in Rio de Janeiro in 2016 als 60e eindigde. Landgenoot Jill Holterman die het veld met de topfavorieten al vroeg moest laten gaan in de wedstrijd kwam binnen als 63e. De 29-jarige atlete finishte op 18 minuten van Jepchirchir.

Peres Jepchirchir wint olympische marathon voor vrouwen. Foto Feline Lim/Reuters

Sifan Hassan draagt vlag bij sluitceremonie Spelen

Sifan Hassan zal namens Nederland de vlag dragen tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio. Dat heeft chef de mission Pieter van den Hoogenband bekendgemaakt.

Hassan won afgelopen maandag op de 5000 meter het eerste atletiekgoud voor Nederland sinds Ellen van Langen op de Spelen van Barcelona in 1992. Ze veroverde vrijdag met brons op de 1500 meter haar tweede medaille van deze Spelen en loopt zaterdag nog de 10.000 meter.

„Ik vind het een eer dat Pieter mij vroeg,” reageerde Hassan op de site van TeamNL. „Ik heb een heel druk schema deze week en focus me op mijn prestaties. Maar ik kijk er wel echt naar uit om zondagavond met de vlag het stadion in te lopen. We hebben hier hele mooie prestaties geleverd en het is echt bijzonder om dan de vlag te mogen dragen namens alle sporters.”

„Sifan is een sportvrouw met een waanzinnig inspirerend verhaal die haar favorietenrol in Tokio glansrijk waarmaakt”, zei Van den Hoogenband. „Ze heeft op een weergaloze manier olympisch goud gewonnen op de 5000 meter. En dat enkele uren nadat ze, ondanks een val, haar serie op de 1500 meter won.”

Sifan Hassan tijdens de finale 1500 meter in het Olympisch Stadion tijdens het atletiektoernooi van de Olympische Spelen in Tokio. Foto Olaf Kraak/ANP

Welkom in dit blog

De redactie van NRC houdt elke dag de uitslagen en belangrijkste ontwikkelingen bij rondom de Olympische Spelen in Tokio. Vrijdagmiddag rekenden de Nederlandse hockeyvrouwen in de finale af met Argentinië. Daardoor sleepten zij de olympische titel in de wacht. De baanwielrenners Harry Lavreysen en Jeffrey Hoogland waren goed voor goud en zilver op het onderdeel sprint en verder behaalde bokser Nouchka Fontijn een bronzen medaille. Daarnaast het lukte Sifan Hassan niet om na haar gouden medaille op de 5.000 meter ook de 1.500 meter te winnen. De atlete kwam als derde over de streep en kreeg ook brons. Nederland staat nu op 31 medailles.

Lees hier het hele blog van vrijdag 6 augustus terug.

Vandaag is Team NL onder meer te zien bij het baanwielrennen, bij waterpolo en op de 10.000 meter atletiek. Zo komt Sifan Hassan in actie op de 10.000 meter, waar ze op de WK in 2019 nog wereldkampioen werd. Nederlandse springruiters staan in de finale en de waterpolovrouwen strijden om de vijfde plaats.

Hieronder het hele toernooiprogramma van Nederland, in deze laatste week van de Spelen in Tokio:

Source