Saramaccaners moeten zich niet laten leiden door de politiek

“Saramaccaners moeten zich niet laten leiden door de politiek.” Dit was gisteren de oproep van Yvonne Vrede naar de Saramaccaners toe in de Palmentuin tijdens de viering van de Saamaka Daka. Het was gisteren 260 jaar geleden dat de Saramaccaanse marronstam vrede sloot met de koloniale overheid.

Vrede gaf aan dat de Saramaccaners uit elkaar worden gehaald door de politiek en dat is geen goede zaak voor de ontwikkeling van deze marronstam. “De politiek is niet goed en ef yu no de in wan partij, yu no abi nyan. Yu no man fen’ wan wroko srefi en daar begint het al,” merkt Vrede op.

Zij riep de Saramaccaners op om zich te bundelen. “Un no mek’ politiek prati un moro.” De politiek zorgt volgens haar ook voor verdeeldheid over het granmanschap. Het ligt aan de politiek dat de huidige granman der Saramaccaners, Albert Aboikoni, niet gedragen wordt door een deel van de Saramaccaanse stam.

“Den man no wani lespeki a granman door toe doen fu a politiek. Trawan e go moksi nanga trawan alleen fu no lespeki a granman en dat e psa door a politiek,” merkt ze op. Vrede vindt dat de Saramaccaners zelf hun problemen moeten oplossen zoals dat van de granman en niet de politiek.

“Als aan mij wordt gevraagd wat de oplossing kan zijn, dan ben ik niet de persoon die over de oplossing moet beslissen in deze kwestie. Ik ben te jong daarvoor, maar het moet ergens beginnen. Als jongeling mag je niet veel bemoeien in dingen die te maken hebben met de traditie,” geeft ze aan.

Voor haar is het belangrijk dat haar stamgenoten eerst bijeenkomen ‘fu taki fiti’, want alleen op deze manier kan het probleem over het granmanschap opgelost worden. “Wanneer we bijeen zijn gekomen dan ‘un kan taki fiti’, maar de politiek niet erin komen bemoeien. Laat het alleen iets zijn voor de Saamaka.”

Op verschillende locaties werd gisteren de Saamaka Daka gevierd.

Generated by Feedzy