Santokhi: “Caricom niet alleen in staat om Haïti te helpen”

“De Caricom, waarvan Haïti lid is, staat klaar om het land in samenwerking met de internationale gemeenschap, te ondersteunen. Echter is zij niet in staat dit alleen te doen”. Dit zei president Chan Santokhi in de hoedanigheid van Caricom-voorzitter in zijn toespraak tijdens de high-level meeting van de United Nations Economic and Social Council (ECOSOC) Ad Hoc Advisory Group on Haiti, die geleid wordt door de minister-president van Canada, Justin Trudeau.

Santokhi merkte op dat de kwestie Haïti een gezamenlijke aanpak van al haar partners vergt. Hij noemde regionale organisaties, zoals de Organisatie van Francophonie en de Africian Union. De Caricom kan, als een organisatie van kleine economieën, beperkt ondersteuning geven aan Haïti. Hij benadrukte dat er hulp nodig is van organisaties als IMPACS en RSS. De president gaf aan dat er allang gelobbyed wordt voor een lange termijn ontwikkelingsplan voor Haïti.

Santokhi sprak zijn bezorgdheid uit over de langdurige en veelzijdige crisis in Haïti. Deze crisis heeft een enorme impact op het land op het gebied van sociaaleconomische ontwikkeling en openbare veiligheid.

De president gaf in zijn uiteenzetting aan welke stappen de Caricom heeft genomen in een poging om haar lidstaat te helpen. Er is onder andere een kleine commissie van regeringsleiders ingesteld om de ontwikkelingen in Haïti op de voet te volgen. Deze commissie heeft twee keer vergaderd met de premier van Haïti.

President Santokhi geeft verder aan dat de regionale organisatie klaar staat om in een van de lidstaten een vergadering van belanghebbenden te organiseren. Dit, op technisch en politiek niveau. “Ook stelt de Caricom voor een bijeenkomst van internationale partners te organiseren om financiering en logistieke ondersteuning te bespreken”, aldus Santokhi. Hij heeft verder aangegeven dat op basis van eerdergenoemde pogingen een routekaart naar verbetering van de openbare veiligheid moet worden ontwikkeld.

Santokhi merkt op dat ontwikkeling een van de beste vormen is van veiligheid en stabiliteit. “Het scheppen van banen, het opbouwen van menselijke capaciteit en het opbouwen van instellingen van de staat zijn zeer important”, geeft president Santokhi aan.

Hij benadrukt dat er echter grenzen zijn aan de middelen die de Caricom ter ondersteuning kan bieden aan Haïti. De regionale organisatie heeft wel haar hulp aangeboden op gebieden waar het een erkende institutionele kracht heeft. De president accentueert dat de Caricom met steun van de internationale gemeenschap klaar staat om Haïti en in het bijzonder het Haïtiaanse volk te ondersteunen.

Santokhi heeft er alle geloof in dat met een goed plan en gezamenlijke inspanning, Haïti wederom kan bloeien. Op de meeting waren ook de Canadese minister van Buitenlandse zaken, Victor Geneus, VN-secretaris-generaal António Guterres en Caricom secretaris-generaal Carla Barnett aanwezig.

Generated by Feedzy