Samsung-topman voorwaardelijk vrijgelaten uit gevangenis

Samsung-bestuurder Lee Jae-yong is vrijdag (lokale tijd) voorwaardelijk vrijgelaten uit de Zuid-Koreaanse gevangenis waar hij al achttien maanden vastzat. Reden voor zijn voorwaardelijke vrijlating zijn onder meer goed gedrag tijdens de detentie en de druk van de publieke opinie.

“Het spijt mij”, zei Lee bij het verlaten van de gevangenis tegen verslaggevers. Hij werd in een zwarte limousine afgevoerd. De bestuurder werd in eerste instantie veroordeeld tot vijf jaar cel vanwege omkoping en verduistering, maar kreeg uiteindelijk een celstraf van dertig maanden. Zijn voorwaardelijke vrijlating was begin deze week al aangekondigd door justitie in Zuid-Korea.

De afgelopen tijd kwam er in Zuid-Korea steeds meer steun voor de vrijlating, zowel in de politiek als onder het publiek. Dat kwam met name door de groeiende bezorgdheid dat belangrijke strategische beslissingen in afwezigheid van Lee niet worden genomen bij de Zuid-Koreaanse techgigant.

De bestuurder moet onder meer nog een beslissing nemen over de locatie van een Amerikaanse fabriek ter waarde van 17 miljard dollar voor de productie van geavanceerde chips.

Lee bekleedt bij Samsung formeel de positie van vicevoorzitter. Zijn vader Lee Kun-hee was tot zijn dood de eigenlijke voorzitter. Die zat eerder ook al in de gevangenis vanwege corruptie.

Source