Rutte wil impact slavernijverleden begrijpen

Mark Rutte, minister-president van Nederland, zei vandaag in zijn toespraak in de buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA), dat hij de impact van het slavernijverleden wil begrijpen, zodat de erkenning die er moet komen zoveel mogelijk helend en verzoenend kan zijn. Dat is niet alleen zijn wens, maar ook de wens van de hele Nederlandse regering.

Het is volgens Rutte paradoxaal dat de gezamenlijke geschiedenis die ons bindt, die we koesteren nog altijd zoveel pijn in zich draagt. “We kunnen dat verleden niet veranderen, maar we kunnen en moeten het onder ogen zien. Ook daarom ben ik naar Suriname gekomen”, sprak de minister-president. Hij erkende dat slavernij een onmenselijk systeem was en dat het een absurde gedachte is hoe de ene mens de andere mens eeuwenlang als handelswaar kon behandelen.

Rutte zei dat 150 jaar afschaffing van de slavernij in het teken moet staan van erkenning. “Erkenning van het afschuwelijke leed dat de tot slaafgemaakten is aangedaan, erkenning van de strijd en het verzet dat er ook was en natuurlijk erkenning van de maatschappelijke doorwerking van de periode van de slavernij in ons heden”, sprak Rutte.

Hij gaf aan dat erkenning het begin is van ons heden. Hij hoopt met dit bezoek meer te leren over de maatschappelijke doorwerking. “Ik wil uit eerste hand horen wat het slavernijverleden vandaag de dag betekent voor de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname. Ik wil van de jeugd en ouderen horen hoe zij tegen de geschiedenis aankijken en wat zij graag zien gebeuren”, aldus Rutte.

Sinds vorig jaar werken Nederland en Suriname samen via het programma Makandra, waarbij verschillende projecten uitgevoerd worden in Suriname. Het gaat om projecten op het gebied van gezondheidszorg, defensie, belastingdienst en justitie en politie.

Rutte deelde vandaag mee dat het budget met 4 miljoen euro opgetrokken wordt naar 10 miljoen euro, waarbij de programma’s uitgebreid kunnen worden naar onderwijs en watermanagement. “Zo geven we invulling aan de hernieuwde bilaterale relatie met elkaar”, zei de minister-president.

Er zal ook samengewerkt worden op het gebied van de georganiseerde criminaliteit, de internationale drugsbronnen die helaas vaak van Zuid-Amerika via Rotterdam naar Europa lopen en de gevolgen van klimaatsverandering.

De Nederlandse premier zei dat het goed is dat Suriname en Nederland weer samen optrekken. Hij hoopt dat de viering van 50 jaar Srefidensi in 2025 als vrienden en partners kan geschieden, waarbij een betekenisvolle stap is gezet om te werken aan een nieuwe toekomst voor alle Surinamers en Nederlanders.

Source