Russische grenzen met buurlanden overspoeld door vluchtende mannen

De drukte bij de Russische grenzen met de buurlanden is enorm toegenomen; wie kan vlucht voor het risico naar Oekraine te worden gestuurd als kanonnenvoer. Bij de grenzen met Georgië en Mongolië staan lange rijen.

Volgens het Kremlin is dat overdreven en is er geen sprake van een exodus bij de grenzen en op vliegvelden. Maar aan de Russische grens met Georgië meldt de BBC “kilometerslange” files en urenlange wachttijden, veroorzaakt onder meer door mannen die het land ontvluchten. Georgië is een van de weinige buurlanden van Rusland waar Russen zonder visum binnen mogen.

Aan The Guardian vertellen ooggetuigen dat ook de grens met Mongolië “overrompeld” wordt door verkeer.

Volgens de Finse grenswacht was het donderdag “uitzonderlijk” druk aan de grensovergangen met Rusland. Ook Finland blijft voorlopig open voor Russen, al hebben die wel een visum nodig. Het land beraadt zich op strengere visaregels. De Baltische landen hebben de grenzen al vrijwel volledig dichtgegooid en willen geen Russische deserteurs opvangen.

De Russische president Vladimir Poetin riep woensdag 300.000 reservisten op om mee te vechten in Oekraïne. Vrijwel meteen stegen de prijzen van vliegtickets waarmee Russen het land kunnen verlaten en veel vluchten naar bestemmingen zoals Istanbul, Dubai, Belgrado en Bakoe werden volgeboekt. Op donderdag gaven verschillende Duitse ministers aan dat het land Russische deserteurs zou opvangen.

Generated by Feedzy