Russische desinformatie wakkert volgens EU-agentschap antisemitisme aan

Sinds de Russische invasie van Oekraïne eind februari is het aantal haatzaaiende berichten over Joden op het internet sterk toegenomen. Dat meldt het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) donderdag. Nepnieuws en desinformatie voeden antisemitisme, zegt het in Wenen gevestigde EU-agentschap. Zo rechtvaardigt Rusland zijn agressie tegen Oekraïne door termen als “nazi” en “genocide” te misbruiken. Volgens het FRA worden Joodse gemeenschappen in heel Europa “diep getroffen” door online haat en desinformatie rond de invasie.

Het agentschap waarschuwde in juni al voor het risico van opruiende verhalen over Joden die Rusland de wereld in slingert. Zo zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov in mei dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky graag benadrukt dat hij Joods is. “Maar dat neemt niet weg dat er heel wat nazi-elementen in Oekraïne terug te vinden zijn”, aldus Lavrov. Rusland zei eerder dat één van de doelen van de invasie in Oekraïne is om het buurland te “denazificeren”.

Registratie antisemitisme gebrekkig

Volgens het FRA is de registratie van antisemitische incidenten in de Europese Unie gebrekkig. Zo houden Portugal en Hongarije daar helemaal geen gegevens over bij. Eind volgend jaar publiceert het agentschap zijn derde rapport over antisemitisme in de EU plus Albanië, Noord-Macedonië en Servië.

 

Bron; Nu.nl

Generated by Feedzy