RUIMTELaatste module legt aan in het Chinese ruimtestation TiangongDOOR DUNCAN MIL

1 november 2022 – China heeft de bouw van zijn ruimtestation voltooid. Tiangong (Palace in the Sky) zal verbinding maken met de geplande Xuntian-ruimtetelescoop van Peking en experimenten organiseren in een baan om de aarde, ongeveer 400 km boven de aarde.

De laboratoriummodule, genaamd Mengtian – of “Dreaming of the Heavens” – werd gelanceerd op een Long March 5B-raket vanuit het Wenchang-lanceringscentrum op het zuidelijke eiland Hainan in China, zei China Manned Space Agency (CMSA).

CMSA zei dat Mengtian, die momenteel is aangesloten op de voorste dockingpoort van de kernmodule, zal worden verplaatst naar een zijpoort om de symmetrie van het station te herstellen en de basisconfiguratie in T-vorm te voltooien.

Mengtian heeft een drietal optische klokken bij zich die bedoeld zijn om de tijd met ongekende precisie bij te houden, en zeven minilabs voor onderzoek, variërend van vloeistoffysica tot materiaalkunde.

Volgens CMSA heeft Mengtian ook een speciale ruimte – 32 kubieke meter van het totale volume van bijna 110 kubieke meter – waar astronauten kunnen werken, maar geen slaapruimte of toilet.

China’s eerste optische telescoop in de ruimte, bekend als Xuntian — “Space Sentinel” — wordt in 2023 gelanceerd. Xuntian zal in dezelfde baan vliegen als het ruimtestation, maar zal onafhankelijk werken en onderzoek doen naar de vorming van het universum en de donkere materie.

In december zullen het Tianzhou 5-vrachtvaartuig en de Shenzhou 15-bemanning aankomen bij de buitenpost in een baan om de aarde voor de allereerste bemanningsoverdracht van het station.

Generated by Feedzy