Roti fu wan Bergi

Ingrediënten Roti fu wan Bergi
rotiplaten
300 gr kousenband
200 gr taugé
1 paprika
1 tomaat
2 á 3 teentjes knoflook
1 bouillonblokje
olie
250 gr varkensvlees
250 gr kippenfilet
2 of 3 aardappelen
1 zakje soepgroente 2 tomaten
2 blikjes tomatenpuree
2 bouillonblokjes
2 eetlepels masala
1 eetlepel mosterd
water.

Bereiding Roti fu wan Bergi
Een culinaire verrassing voor een Belg
Ik heb eens een Belg te logeren gehad. Ik bedacht me dat het leuk zou zijn om als afscheidsdiner een Nederlands gerecht te maken, die ze in België zeker en vast niet kennen. Mijn keus viel op roti. Deze variant van het gerecht bestaat uit vier onderdelen.

Rotiplaat
Het maken van een rotiplaat is een enorm bewerkelijke zaak. Ik heb het een aantal keren geprobeerd, maar nu heb ik de ideale oplossing: ik koop ze.
Verwarm de oven voor op zo’n 50/75oC. Ik warm de roti’s elk apart op in de magnetron volgens de beschrijving op de verpakking en leg ze dan opgevouwen op een schaal in de oven. Op die manier blijven ze niet aan elkaar plakken. Ieder krijgt een rotiplaat. Voor de meer bedrevenen, op deze site staat een recept voor het maken van rotiplaten. Het heet Rotiplaat en staat bij de opgestuurde recepten.

Kerrie-eieren
Het recept voor kerrie-eieren heb ik van deze site gehaald. Het heet “Gefrituurde eieren” en staat ook onder de gestuurde recepten. En nog bedankt Ciska, dit recept wordt bij ons nu heel vaak klaargemaakt. Een ei per persoon is voldoende.

De groente (vijf personen)
Snij de kousenband in stukjes van 1 á 2 cm. De puntjes wegdoen. Snij de paprika, de tomaat en de knoflook in kleine stukjes. Verwarm de wadjan. Als de wadjan heet is geworden, doe er dan de olie in. Als de olie heet is, komt de kousenband, paprika, tomaat en knoflook in. Verkruimel het bouillonblokje over het mengsel. Blijf roeren. Als de kousenband beetgaar wordt, de taugé er bij doen en doorheen roeren. Taugé nooit meer dan 1 minuut bakken. Serveer.

De saus (vijf personen)
Snij het vlees in kleine stukjes. Snij de tomaten fijn. Schil de aardappels en snij ze in kleine stukjes. Verhit de braadpan met de olie. Bak het vlees erin tot bruin geworden is. Doe dan de soepgroente, tomaten, de inhoud van de tomatenpuree, de verkruimelde bouillon, de aardappels, de masala, en de mosterd erbij. Water erbij totdat alles net onderstaat. Deksel erop. Kook het geheel zo’n 2 uur zachtjes. Roer het regelmatig om. De saus maak ik een dag voordat ik het serveer. Het smaakt dan lekkerder. Laat het op de dag zelf het geheel nog een half uur zachtjes warmen.

En hij heeft gesmuld. Toen iedereen allang verzadigd was ging hij nog door tot echt alles op was.

Jaap Dubbeldam op 2 maart 2003

Het bericht Roti fu wan Bergi verscheen eerst op Sranang Kukru – De Surinaamse Keuken.

Generated by Feedzy