Rijke landen kunnen Guyana en Suriname niet verplichten olie in de grond te houden

De klimaatcrisis heeft ertoe geleid dat rijke landen die hun economieën hebben opgebouwd en getransformeerd met olie en gas, landen in Afrika, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied hebben opgeroepen om te wachten met de ontwikkeling van hun koolwaterstofbronnen. De roep naar producenten als Guyana, Trinidad en Suriname is toegenomen om de ontwikkeling van hun olie- en gasbronnen stop te zetten uit angst dat dit de klimaatverandering zou kunnen verergeren. Maar de president en Chief Executive Officer (CEO) van de Energiekamer in Trinidad, dr. Dax Driver, is er vast van overtuigd dat die landen geen rechtvaardige gronden hebben om een dergelijke eis te stellen.

Dr. Driver sprak tijdens het webinar ‘Transforming Guyana’, dat gehouden werd door de Guyana Business Journal & Magazine op woensdag. Het panel omvatte ook de uitvoerend directeur van Guyana’s Environmental Protection Agency (EPA), Kemraj Parsram, en dr. Lorraine Sobers, docent aan de University of the West Indies, St. Augustine. Met Londen als voorbeeld, legde de CEO van Energy Chamber uit, dat de stad grotendeels was gebouwd op kolenwinning voor elektriciteit dat tot het begin van de jaren 2000 voortduurde. Verschillende brandstoffen stoten verschillende hoeveelheden koolstofdioxide (CO2) uit in verhouding tot de energie die ze produceren bij verbranding, en steenkool is de grootste uitstoter.

‘’Afgezien van Londen, is de moderne wereld’’, zei Driver, ‘’ook gebouwd op fossiele brandstoffen. Dus laat mij eerlijk zijn – niemand die in welvarend Londen woont, heeft de morele autoriteit om iemand die in Georgetown, of Paramaribo of Port-of-Spain woont, te vertellen dat hij zijn olie en gas in de grond moeten laten om de klimaatverandering te stoppen.’’ Hoewel het Caribisch gebied weinig heeft bijgedragen aan de klimaatcrisis, zal het er het meeste van verliezen en dit zou volgens Driver, voorop moeten staan bij het maken van beleid. ‘’Het beëindigen van de productie heeft geen invloed op de klimaatverandering- het is de consumptie. Dus activiteiten zoals mijnbouw, moeten worden stopgezet”, merkte Driver op. Hij voegde eraan toe dat overstappen op aardgas, de milieuvriendelijke optie is vóór de volledige overgang naar hernieuwbare energie. “Van kolen naar gas is de meest effectieve verandering op korte termijn die in de wereld moet plaatsvinden om de uitstoot te verminderen”, vervolgde hij. De Russische invasie van Oekraïne heeft sommige landen gedwongen terug te schakelen naar kolengestookte energie. Maar het heeft ook de behoefte aan aardgas vergroot om de leegte te vullen die Rusland heeft achtergelaten nu westerse landen zich afkicken van Russisch gas. ‘’En dit is iets waar de Caraïben op moeten letten’’, aldus dr. Driver.

The post Rijke landen kunnen Guyana en Suriname niet verplichten olie in de grond te houden appeared first on DE WEST.

Source