Prins Harry bespot om speech over armoede op Mandela-dag: ‘Hij leeft ook in ballingschap’

De VN had prins Harry uitgenodigd een speech te geven op Nelson Mandela Dag in New York. Zijn toespraak over armoede en ellende werd niet door iedereen gewaardeerd.

Hij begon over de hechte band van zijn moeder Diana met Nelson Mandela, maar hij sprak ook over armoede in Afrika, oorlog in Oekraïne, de klimaatcrisis en de abortuswet in de VS. “Het is een pijnlijk jaar in een pijnlijke eeuw”, aldus Harry. Zijn uitspraken vonden sommigen niet heel geloofwaardig.

“Wat ben ik blij dat prins Harry over armoede in Afrika sprak”, reageert de Britse politicus Nigel Farage cynisch bij GB News. “Een man die in heel zijn leven nog nooit een dag heeft hoeven werken, die een privéjet heeft en die een miljoenendeal met Netflix heeft gesloten. En nu heeft hij het over armoede in Afrika, is het niet geweldig?!”

Aspasia Karras, columnist bij de Sunday Times, valt hem bij door een sarcastische vergelijking te maken met Mandela. “Net als Mandela heeft hij veel meegemaakt. Zoals hij bij Oprah heeft verteld, hebben zijn familie en de Britse pers het hem en zijn lieve vrouw Meghan vreselijk moeilijk gemaakt. Het enige wat ze wilden was de rol van vertegenwoordiger. Én een gelikte vorm van management naar het oh zo nette paleis brengen. En wat krijgen ze als lieftallige vertegenwoordigers van B-sterren terug voor hun pogingen tot wereldvrede? Ellende! Ze konden niet anders dan vertrekken, het was gewoon te veel om mee om te gaan!”

Ballingschap
Ze vervolgt: “Harry leeft bovendien ook in ballingschap. Net als Madiba. Nee, sorry, hij heeft 27 jaar vastgezeten op Robbeneiland. Maar dat is gewoon hetzelfde. Soort van dan. Harry zit gevangen in zijn vergulde plezierpaleis in Montecito met een schema om podcasts op te nemen en een documentaireteam dat hem volgt. Dus ja, ik denk dat Harry de perfecte keuze was, gezien de VN zo’n effectieve organisatie voor wereldvrede is. Ik ben erg blij dat hij deze wereldwijde schijnwerper kan grijpen op zo’n belangrijke dag, wanneer we de offers herdenken die Mandela voor ons allemaal en onze rechten heeft gebracht. Maar vooral voor Harry’s recht op een eigen beveiligingsteam. Dat zal ze leren!”

Source